Is het verstandig om nu zonnepanelen aan te schaffen?

Zonnepaneel Aanschaffen

Oplopende terugleverkosten en een einde aan de salderingsregeling hebben enorme impact op de terugverdientijd van zonnepanelen. Is het wel slim om op dit moment zonnepanelen aan te schaffen?

Steeds meer energiemaatschappijen rekenen terugleverkosten aan klanten met zonnepanelen. En dat heeft flinke impact op de teruglevertijd van zonnepanelen, blijkt uit berekeningen die Radar heeft opgevraagd bij energievergelijkers Independer, Pricewise en Energievergelijk.nl.

Terugleverkosten verschillen per leverancier

Vandebron was de eerste energiemaatschappij waarbij je terugleverkosten moest betalen. Het bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je teruglevert en is opgedeeld in schalen. 

Maar er zijn ook andere manieren waarop energieleveranciers de terugleverkosten doorberekenen aan zonnepaneelhouder: 

  • Bezitters van zonnepanelen krijgen geen welkomstkorting of loyaliteitsbonus als ze een contract afsluiten.
  • De contractduur is korter dan voor mensen zonder panelen.
  • De leveringstarieven, waaronder kosten voor het vastrecht, kunnen hoger zijn.
  • De energietarieven zelf kunnen hoger zijn als je panelen bezit.

Terugverdientijd loopt op

Deze terugleverkosten hebben invloed op de tijd die je erover doet om je aangeschafte zonnepanelen terug te verdienen. De uiteindelijke terugverdientijd is afhankelijk van twee zaken: 

•⁠  ⁠De prijs van zonnepanelen en de omvormer; hoe hoger de prijs, hoe groter de terugverdientijd

•⁠  ⁠De elektriciteitsprijs; hoe hoger de stroomprijzen, hoe hoger de jaarlijkse besparing en hoe lager de terugverdientijd

Voordat de terugleverkosten worden doorberekend lag de gemiddelde terugverdientijd rond de 5 tot 6 jaar. Nu loopt het flink op. Voor een gemiddeld gezin kan dit oplopen naar ongeveer 8 jaar, blijkt uit berekeningen van de prijsvergelijkers. Je doet er gemiddeld twee tot drie jaar langer over om je zonnepanelen terug te verdienen.

Einde salderingsregeling

Daar komt nog bij dat in het coalitieakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB staat dat de salderingsregeling op 1 januari 2027 verdwijnt. Vanaf dan kun je de stroom die je opwekt dus niet meer wegstrepen tegen de stroom die je afneemt. 

Dat kan enorme invloed hebben op de terugverdientijd van de panelen. Hoeveel impact dit gaat hebben is nog onzeker, omdat het nog onduidelijk is welke regeling ervoor in de plaats komt. 

Onzekere tijden

“Het zijn zeer onzekere tijden voor huishoudens die net panelen hebben aangeschaft of dit overwegen”, vertelt Koen Kuijper van Energievergelijk.nl. “Uiteraard is veel afhankelijk van de regeling die voor het salderen in de plaats komt.” 

“Worden energieleveranciers verplicht om een vast percentage van de kale stroomprijs te vergoeden? Of mogen energiebedrijven dit volledig zelf gaan bepalen? En gaan energieleveranciers stoppen met hun onlangs ingevoerde terugleverkosten?”

Terugverdientijd kan flink oplopen

“Salderen heeft enorme impact op de terugverdientijd”, ziet ook Joris Kerkhof van Independer. “Het is afhankelijk van een heleboel factoren, maar we zien dat de terugverdientijd op kan lopen naar 15 jaar.”

Ook Energievergelijk.nl heeft een voorzichtige berekening gedaan naar de terugverdientijd. “In een donker scenario, met een lage stroomprijs en een beperkte vergoeding van de leverancier, kan dit oplopen naar 16 tot 19 jaar”, vertelt Kuijper.

“Ik verwacht zelf een scenario waarin de leverancier 40 tot 60 procent van de kale stroomprijs compenseert. Dan zit je op een terugverdientijd van 12 tot 14 jaar bij een stroomprijs van 25 cent per kWh.”

Wel of geen zonnepanelen aanschaffen?

Kuijper raadt consumenten aan om nog even te wachten met de aanschaf van nieuwe zonnepanelen. “Ik zou op dit moment de investering nog even uitstellen, totdat er meer duidelijkheid komt.”

Kerkhof benadrukt het belang om alleen stroom op te wekken die jij zelf direct verbruikt. “Als de salderingsregeling eraf gaat is het nog belangrijker om alleen panelen te leggen voor je eigen verbruik. De terug geleverde stroom wordt dan namelijk nog minder waard. Je kunt zelf je terugverdientijd nog wat verkorten door meer opgewerkte stroom direct voor de meter uit te gebruiken.”

Meer over