Radar

toggle menu

WhatsApp deelt je gegevens tóch met Facebook. Hoe zit dat?

Vorige maand kondigde WhatsApp aan dat het gegevens zou gaan delen met Facebook. Dat kun je weigeren, maar dan deelt de berichtendienst nog wel degelijk informatie met het sociale netwerk, aldus oplettende kijker Yvonne. Hoe kan dat?

Ja, je kunt in de WhatsApp-instellingen aangeven dat je niet wilt dat je gegevens met Facebook gedeeld worden - lees hier hoe. Maar daarmee is de kous niet af.

De livestream is inmiddels uitgezonden, je kunt deze hieronder terugkijken.

In Android verwijder je een vinkje bij 'Mijn accountinfo delen', in iOS zet je een schuifje naar links bij 'Deel mijn accountinformatie'.

'Geen enkele invloed op mijn privacy'

Volgens Radar-kijker Yvonne suggereert WhatsApp dat door het uitzetten van dit vinkje je persoonsgegevens veilig zijn en niet gedeeld worden met Facebook. Zij sloeg de algemene voorwaarden van WhatsApp erop na en kwam tot een andere conclusie, zo vertelt ze in dit filmpje: 'Dat houdt in dat ik het vinkje wel kan uitzetten, maar dat dat geen enkele invloed heeft op mijn privacy'.

Inderdaad líjkt het misschien alsof je niks meer deelt, maar bij die instelling in je telefoon (zowel Android als iOS) staat een toelichting. Het gaat hier specifiek om het delen van '(...)accountinformatie met Facebook voor het verbeteren van [je] ervaring met advertenties en producten op Facebook.'
Dat doet vermoeden dat er nog steeds andersoortige informatie is die WhatsApp wél met Facebook blijft delen - en dat klopt, zo observeert ook Motherboard, als je de site van WhatsApp zelf erbij pakt.

Die vermeldt namelijk:

'Facebook en de Facebook-bedrijvengroep zullen alsnog deze informatie ontvangen en gebruiken voor andere doeleinden, zoals voor het verbeteren van de infrastructuur- en afleveringssystemen, het begrijpen hoe onze Diensten of die van hun worden gebruikt, het beveiligen van systemen, en het bestrijden van spam, misbruik of schendingen.'

Wat betekent dit níet?

  • Deze instelling zorgt er niet voor dat je telefoonnummer of andere informatie opeens openbaar op Facebook wordt gepubliceerd.
  • De inhoud van je berichten wordt niet gedeeld, maar dit staat los van de optie om je accountinfo te delen. Het maakt dus niet uit of je deze aan of uit hebt staan. Je berichten zijn voor buitenstaanders versleuteld.
  • Door toestemming voor het delen te weigeren, voorkom je dat je op Facebook advertenties te zien krijgt op basis van je WhatsApp-accountgegevens.
  • Door toestemming voor het delen te weigeren, voorkom je dat je op Facebook vriendsuggesties krijgt op basis van je WhatsApp-accountgegevens.

Wat betekent dit wél?

  • Facebook kan alle telefoonnummers zien van de mensen in je contactenlijst. En niet alleen je WhatsApp-contactenlijst, nee: de hele contactenlijst in je telefoon. Dus ook die van alle mensen die geen WhatsApp gebruiken.
  • Als jij zelf geen WhatsApp of Facebook hebt, maar je wel in iemands contactenlijst staat, is jouw telefoonnummer dus ook bij die twee socialmediagiganten bekend.
  • Je kunt ervan uitgaan dat niet alleen Facebook, maar ook bedrijven uit de Facebook-bedrijvengroep de beschikking krijgen over al je telefoonnummers.
  • Gegevens die ook aan je WhatsApp-account vastzitten, hebben te maken met hoe jij je hardware (je telefoon dus) gebruikt, bijvoorbeeld hoe lang je belt en met wie.
  • De berichtendienst verzamelt ook apparaatlocatiegegevens, zoals het delen van locaties (via Google Maps bijvoorbeeld), en mogelijk ook gegevens over je betaalverkeer via apps die WhatsApp gebruiken. Voorbeelden daarvan zijn Tikkie van ABM AMRO en WhatsApps eigen betaalfunctionaliteit.
  • Dat WhatsApp inzicht heeft in alle bovengenoemde gegevens, betekent dus Facebook dat ook heeft. En met Facebook de hele Facebook-bedrijvengroep: Instagram, Oculus, Parse enzovoorts. Deze lijst wordt bovendien langer naarmate het sociale netwerk andere bedrijven overneemt.

Geen duidelijk antwoord

Het is niet zeker of en hoe die bedrijven gebruikmaken van dit inzicht in je WhatsApp-gegevens. 'Het privacybeleid en de FAQ geven hier geen duidelijk antwoord op,' aldus Martijn Korteweg van Bits of Freedom op de Motherboard-site. In theorie is deze uitwisseling echter zeer goed mogelijk. Om met Motherboard te spreken: er is niets dat ze stopt al deze informatie met iedereen binnen die groep te delen.

Kortom: het enige wat je voorkomt door de deel-toestemming te weigeren, is dat je op basis van die gegevens 'betere vriendsuggesties' en 'relevantere advertenties' voor je kiezen krijgt. Wat WhatsApp, Facebook en aanverwante bedrijven 'op de achtergrond' met je accountinformatie doen, is aan hen.

De livestream is inmiddels uitgezonden, je kunt deze hieronder terugkijken.

Bron:  Radar / Motherboard

Meer over:

Lees ook

Reacties

Op de vernieuwde Radar website kan er nog niet worden gereageerd op artikelen.

Ook interessant