Radar

toggle menu

Spaghettitest: de Italiaan gaat voor Grand'Italia

Heerlijk met een goed gevulde bolognesesaus of met een romige kaassaus: spaghetti. We eten het allemaal en ongetwijfeld ook regelmatig. Maar welke huis-, tuin- en keukenspaghetti is nou het lekkerst?

Radar laat een team van Italiaanse experts en een chef-kok vijf soorten spaghetti testen. En dan gaat het niet om een versgemaakte delicatesse, maar gewoon om de gedroogde stokjes die iedereen in de kast heeft staan.
 
De test
Voor deze test kiezen we voor gewone spaghetti. Het gaat dus niet om vlugkokende of volkoren varianten. Ook de biologische spaghetti of de spaghetti die verrijkt is met ei laten we buiten beschouwing.
 
We kiezen vijf soorten in verschillende prijsklassen:

  • Casa Italiana - ¤0,29 bij Dirk van den Broek
  • Delicato - ¤0,39 bij de Aldi
  • Honig - ¤0,99 bij Super de Boer
  • Grand’Italia - ¤1,02 bij Super de Boer
  • Barilla - ¤1,59 ook bij Super de Boer

We koken de spaghetti zoals staat aangegeven op de verpakking. Dus als er een kooktijd van 11 minuten op staat dan wordt de spaghetti ook in 11 minuten gekookt. Vervolgens zal zowel een chef-kok als een panel van deskundige Italianen een oordeel geven over de spaghetti.
 
Tom Smit, chef-kok van het Amsterdamse pastarestaurant Pasta e Basta, zal de spaghetti volgens de instructies koken. Hij kookt elke spaghetti in dezelfde hoeveelheid water met dezelfde hoeveelheid zout. Vervolgens proeft hij de spaghetti en beoordeelt de structuur en de kleur. Dit alles bepaalt zijn eindcijfer.
 
Het smaakpanel bestaat uit een groep deskundige Italianen. Het gaat om de directeur van het Hilton hotel, Roberto Payer. Giovanni d’ Antuono, de eigenaar van Restaurant D’antica in Amsterdam en tevens de oprichter van pastafabriek Al Dente. Ook de zoon en kleinzoon van meneer d’ Antuono, Carmine d’Antuono en Matise doen mee aan de smaaktest.
 
De cijfers die het smaakpanel geeft worden opgeteld en gemiddeld. Dit panelcijfer telt even zwaar als het eindoordeel van de chef-kok. Dit leidt tot de volgende einduitslag:

  1. Grand’Italia met een 8,6
  2. Barilla met een 8
  3. Delicato (Aldi) met een 6,8
  4. Honig met een 4,3
  5. Casa Italiana met een 4

De Spaghetti van Grand’Italia komt dus als winnaar uit de bus en kan met een 8,6 met recht een goede spaghetti genoemd worden. De echte Italiaanse Barilla doet het ook niet slecht en wordt tweede in de test. De spaghetti van de Aldi krijgt een ruime voldoende en omdat het een van de goedkoopste producten is in deze test, kan gezegd worden dat deze spaghetti een prima prijs/kwaliteitverhouding heeft.
 
Onvoldoendes zijn er voor Honig, een redelijk dure pasta die dus bij de Italiaan zeker niet goed uit de bus komt. Ook de budgetspaghetti van de Dirk van den Broek komt niet goed uit de test. Hier geldt wellicht dat de prijs ook iets zegt over de kwaliteit.
 
Kleur en structuur

Uit de test blijkt dat bij spaghetti de kleur en de structuur erg belangrijk zijn. Het smaakpanel kon vaak bij het zien van de spaghetti al beslissen of het hier om een goede of een slechte spaghetti gaat. Een lichte kleur is daarbij ook een graadmeter. Als de spaghetti donker is, is dat geen goed teken.
 
Ook de structuur of de bite van de spaghetti is belangrijk. Pasta moet ‘al dente’ zijn. Dat betekent dat de pasta een beetje een stevige bite moet hebben. Er zit dan dus nog een soort van harde kern in de spaghetti. Een goede spaghetti heeft een bite. Als de spaghetti te lang gekookt wordt, wordt deze zacht en papperig en daarmee voldoet het niet meer aan de kwaliteitseisen die de Italianen stellen.

Lees ook

Reacties (*)

Op de vernieuwde Radar website kan er nog niet worden gereageerd op artikelen.

Ook interessant

Kijk nu live naar Radar op NPO 1 en lees alles over de onderwerpen Ga nu naar Bekijk de onderwerpen