Radar

toggle menu

Verdampende pensioenen

Bij veel mensen is hun pensioenvoorziening ongevraagd veranderd. Zij hadden een pensioenfonds, maar deze is omgezet in een pensioenverzekering. Deze verandering is doorgevoerd zonder duidelijke informatie over eventuele negatieve consequenties. De verzekering met nul garanties en mogelijk hoge kosteninhoudingen wordt door de grote meerderheid met afkeer ontvangen.

Pensioenverzekeringen renderen in veel gevallen slechter dan pensioenfondsen. Eén van de oorzaken voor dit slechte rendement: er worden hoge kosten ingehouden op de inleg. Dit verschijnsel staat beter bekend als ‘woekerpensioen’. Door de overgang van fonds naar verzekering verdampen talloze pensioenen.

Nabestaandenpensioen

Cathy du Bois haar man komt op 52-jarige leeftijd plotseling te overlijden. Op de begrafenis vangt ze hier en daar al wat op over het nabestaandenpensioen. Een maand later komt ze er achter dat dit bijna de helft minder is, dan ze had verwacht. Hoe komt dit? Zonder dat zij het wist en ook zonder dat haar man het heeft kunnen weten, is een week of twee voor zijn overlijden de pensioenvoorziening omgezet in een verzekering. Het nabestaandenpensioen van Cathy du Bois zou ¤ 25.322 zijn geweest, per jaar. Nu is dit bedrag opeens schrikbarend geslonken tot ¤ 13.528 per jaar. Het omzetten van het pensioenfonds in een pensioenverzekering is een week voor het overlijden van haar man ingevoerd.

Vijf jaar voor het overlijden van haar man koopt ze samen met hem een huis met enig achterstallig onderhoud. Haar inkomen is nu te laag om de hypotheek voor dit huis te betalen.

Nieuwe werkgever
Er zijn veel mensen die bij hun vorige werkgever een pensioenpolis hadden. Dat geld is vaak onbereikbaar geworden. Het geld in dit pensioenpolis is simpelweg aan het verdampen.

Anderhalf jaar geleden hadden ongeveer 670.000 mensen een beschikbare premie regeling. Dit was een pensioenregeling waarin samen met de werkgever geld werd gestort in een polis. Op de waarde van deze polis worden vaak premies ingehouden voor overlijdensrisicoverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, kosten voor verzekeraar en beheerskosten. Of je hiermee een kapitaal opbouwt is in veel gevallen erg onzeker. Zo heeft Mieke van Noorloos zo’n ¤3.000,- in een polis zitten uit een regeling van de vorige werkgever.

Het geld in de pensioenpolis van de vorige baan van Mieke blijft staan. Er wordt geen geld meer ingelegd en vaak blijkt de waarde te dalen door tegenvallende beleggingen en inhouding van kosten. Geld in een pensioenpolis van de vorige baas kan alleen worden gebruikt voor de regeling van je nieuwe baas, maar dat weten veel mensen niet. Bovendien moet dit binnen 6 maanden gebeuren. Daarnaast werkt niet iedere pensioenverstrekker hier aan mee en is het nog maar de vraag of de nieuwe regeling zoveel beter is.

Deskundige
Paul van der Heide van het Nederlands pensioenbureau vindt dat hier een taak ligt voor de politiek: “Iedereen moet beschikking krijgen over dit geld, om het te kunnen stoppen in een kapitaalopbouw die wel gerangeerd is (bankspaarproduct).µ Wat betreft de mensen die nog bij dezelfde werkgever werken, roept hij werknemers en werkgevers op om samen bij de verzekeraar aan te kloppen om de pensioenverzekeringen aan te passen: lagere kosten, beter rendement.

Wat kunt u nog doen, als u er achter komt dat uw pensioenfonds is omgezet in een pensioenverzekering? Misschien is u wel verteld dat het gaat gebeuren, maar is er wel voldoende voorgerekend wat de consequenties hier voor zijn? Paul van der Heide begeleidt bedrijven die spijt hebben van de omzet van Fonds naar Polis. Samen met de werknemers, werkgevers en verzekeraar zoekt hij naar een oplossing. In veel gevallen is nooit voorgerekend wat de overstap betekent in euro’s. Werknemers en werkgevers moeten daarom nu van de verzekeraar een doorberekening krijgen wat er opgebouwd wordt in de pensioenpolis.

Op onze site hebben we in samenwerking met het Nederlands pensioenbureau een vragenlijst opgesteld. Aan de hand van deze lijst kunt u kijken wat voor soort pensioen u heeft. Vervolgens kunt u met uw collega’s en uw werkgever bepalen wat er verbeterd kan worden.

www.nederlandspensioenbureau.nl/2209/Quickscan_n.a.v._RADAR-uitzending

Lees ook

Reacties (*)

Op de vernieuwde Radar website kan er nog niet worden gereageerd op artikelen.

Ook interessant