De Politie Maastricht waarschuwt maandag middels een Facebook-bericht voor de fotobewerkingsapp FaceApp. De applicatie, waarbij iemand een foto van zichzelf bewerkt met een ouderdomsfilter, is van Russische makelij, wat betekent dat de Europese privacywetgeving hier niet van toepassing is. Het politiekorps zegt dat Rusland veel gegevens kan verzamelen en adviseert daarom de app te verwijderen.

Er zouden foto's, IP-adressen, en smartphonegegevens worden opgeslagen, werd eerder deze week bekend. FaceApp zelf liet woensdag al aan technieuwssite TechCrunch weten dat er geen data naar Rusland gaan. De foto's worden bewerkt in de cloud en de gegevens worden niet doorverkocht of gedeeld, zeggen de makers. 

FaceApp is de laatste tijd erg populair. Ook veel bekende mensen plaatsten al een bewerking van hun gezicht op sociale media.

Europese privacyregels

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft enkele klachten gekregen over FaceApp. 'Bij alle klachten kijken we of die vallen onder de Europese privacyregels, de Algemene verordening gegevensbescherming', zegt een woordvoerster. Rusland valt niet onder de Europese privacyregels, maar volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is de AVG wel degelijk van toepassing 'als de app zich duidelijk richt op een land waar de AVG wel geldt, door marketing of door het bijvoorbeeld in Nederland aan te bieden'.

'Geef niet zomaar toestemming'

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft geen onderzoek gedaan naar FaceApp. Een woordvoerder benadrukt: 'Wees je altijd bewust met wie je je gegevens deelt, geef niet zomaar toestemming aan apps om al je gegevens in te zien en te delen met derden. Lees daarom altijd goed waar je ‘ja’ op zegt.'

Bron: ANP