61% pgb-zorgverleners weet niet van verschillen in sociale zekerheid
Wie pgb-zorg verleent, kan rekenen op sociale zekerheid. Althans, sómmige pgb-zorgverleners kunnen dat. Voor anderen geldt dat, helaas pindakaas, niet. Dit is vooral afhankelijk van hoe de zorg administratief is weggezet. Oneerlijk? Zeker. Én onduidelijk: 61 procent van de via het Radar Panel ondervraagde pgb-zorgverleners is niet van dit onderscheid op de hoogte.
Verleen je pgb-zorg, dan is het persoonsgebonden budget (pgb) jouw inkomen. Wanneer je zelf ziek wordt, of degene voor wie je zorgt komt te overlijden, dan valt je pgb-inkomen weg. In Nederland kennen we sociale zekerheid in de vorm van uitkeringen. Dat geldt ook voor pgb-zorgverleners. Maar niet voor allemaal. Dat hangt niet af van het soort werk dat je verricht, maar van hoe deze zorg geregistreerd staat. Hoe zit dat? Radar ondervroeg ruim 1100 (1178) mensen die nu of in de afgelopen 5 jaar pgb-zorg verleenden.
Het is zeer stressvol dat naast de zware zorg die je levert, de stress te hebben, dat als iets met haar gebeurt voor mijn pensioen, ik ons huis moet verkopen of onder de brug moet gaan slapen- Deelnemer aan het Radar Panel-onderzoek die pgb-zorg verleent
Formele of informele zorg
Pgb-zorg kan op verschillende manieren geregistreerd staan. Je kunt formele zorg leveren, waarbij je doorgaans een arbeidsovereenkomst hebt. Maar ook 'informele zorg', waarbij je een opdrachtovereenkomst kunt hebben. Dit laatste is meestal het geval als je voor je partner of eerste- of tweedegraads familie zorgt - maar dit is niet altijd het geval. Veel hangt af van of er een ‘gezagsverhouding’ is. En dat is soms lastig vast te stellen.
Klinkt dit ingewikkeld? Dan kan kloppen, want voor een kwart (24%) van de ondervraagden is het onduidelijk wat voor soort zorgovereenkomst zij op papier hebben. Terwijl het grote gevolgen kan hebben. Want of jij aanspraak kan maken op sociale zekerheid, zoals doorbetaling bij ziekte, of WW wanneer de zorgvraag wegvalt, hangt af van hoe de zorg die jij levert geregistreerd staat. Zo kan het gebeuren dat twee mensen precies dezelfde zorg leveren, maar de een wel een uitkering krijgt toegewezen bij ziekte, en de ander niet.
De vragenlijst was voor mij een oogopener- Deelnemer aan het Radar Panel-onderzoek die pgb-zorg verleent
Kun je rekenen op een uitkering?
Van alle ondervraagde pgb-zorgverleners geeft 61 procent aan dat zij niet op de hoogte waren van dit verschil. Verleen je 'formele' zorg aan een gehandicapt kind van iemand anders, en word je ziek? Dan heb je waarschijnlijk recht op doorbetaling. Verleen je dezelfde zorg aan je eigen gehandicapte kind, dan heb je in zo'n geval van de een op de andere dag geen inkomsten meer - en moet je ook nog eens op zoek naar vervangende zorg voor je kind.
Je bouwt ook geen pensioen op als informele zorgverlener. Het uurloon ligt heel veel lager en vakantiegeld is er ook niet. Je doet het omdat er bijna geen passende zorg te vinden is- Deelnemer aan het Radar Panel-onderzoek die pgb-zorg verleent
6 procent van de ondervraagde pgb-zorgverleners heeft weleens een uitkering aangevraagd, bijvoorbeeld een uitkering bij ziekte via de Ziektewet of een WW-uitkering. bij werkloosheid. Bijna de helft kreeg deze niet of niet in alle gevallen toegewezen. Maar liefst 78 procent geeft aan dat bij de afwijzing meespeelde dat zij voor hun partner of familielid zorgden
Dat dit een probleem is dat vooral vrouwen treft, blijkt ook uit de vragenlijst: van alle ondervraagde pgb-ers is ruim driekwart vrouw. Het is dan ook een onderwerp waar Bureau Clara Wichmann, een juridische stichting die een betere maatschappelijke en juridische positie van vrouwen nastreeft, zich hard voor maakt.
Ook Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een pgb, trekt al langer aan de bel over de onduidelijkheden. In de uitzending van 23 september stelt Radar deze pgb-problemen aan de kaak.
Wil je meer uitleg lezen over waarom dit systeem zo in elkaar steekt, en wie gaat daar iets aan doen? In dit artikel leggen we het uit:
Over het onderzoek naar pgb-zorg
De vragenlijst over pgb-zorg is tussen 18 juli en 10 september 2024 ingevuld door 1178 mensen die nu (733 mensen) of in de afgelopen 5 jaar (445 mensen) pgb-zorg verleenden. De meerderheid is lid van het Radar Panel, een grote groep mensen die er door het delen van hun ervaringen voor zorgen dat wij dit soort onrechtvaardigheden aan kunnen pakken. Doe je ook mee? Meld je gratis aan