Afschaffen salderingsregeling: dit doet het met de terugverdientijd van zonnepanelen

Terugverdientijd

Het kabinet wil de salderingsregeling per 1 januari 2027 stopzetten. Wat betekent dit voor de terugverdientijd van je zonnepanelen? Vergelijkingswebsite Independer zocht het voor ons uit. 

Hoe zit het ook alweer?

Hoe werkt de salderingsregeling ook alweer? Joris Kerkhof, energie-expert bij Independer, legt het nog even kort uit: “Huishoudens met zonnepanelen leveren de energie die ze zelf niet gebruiken terug aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling mogen ze dat deel ieder jaar aftrekken van de afgenomen stroom bij de leverancier.”

De stroom die je teruglevert, mocht je dus altijd wegstrepen tegen de stroom die je verbruikt. Maar er ligt nu een wetsvoorstel om de salderingsregeling per 1 januari 2027 af te schaffen. 

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dit wetsvoorstel getoetst en geconcludeerd dat het uitvoerbaar en handhaafbaar is. Daarmee is de kans groot dat de salderingsregeling inderdaad wordt afgeschaft. 

Wel stelt de ACM dat het wetsvoorstel op een aantal punten aangepast en verduidelijkt moet worden. Zo moet er een ondergrens komen voor de terugleververgoeding die mensen met zonnepanelen krijgen en moet er meer duidelijkheid komen over contracten die tot na januari 2027 doorlopen. 

Wat betekent het afschaffen voor jou?

“Door het afschaffen van de salderingsregeling verandert de terugverdientijd van zonnepanelen voor iedereen die deze nog niet volledig heeft terugverdiend”, legt Kerkhof uit. Je doet er langer over om de investering terug te verdienen, omdat je minder ‘korting’ krijgt op je energierekening. 

“De terugverdientijd is natuurlijk niet een vast gegarandeerd gegeven en kan bij wijze van spreken per dag veranderen”, geeft Kerkhof als kanttekening.  

Terugverdientijd verdubbeld

We geven een voorbeeld. Stel dat je nu besluit om zonnepanelen te kopen. Wat betekent dat dan voor de portemonnee?

De uitgangssituatie: je koopt acht zonnepanelen waarmee je investering neerkomt op 3.588 euro. Het energietarief is 25 cent per kWh, de terugleververgoeding 8 cent, de terugleverkosten vervallen en je gebruikt 35 procent van de opgewekte stroom zelf. Je totale opbrengst is dan pas na tien jaar hoger dan je investering: 

Voorbeeld Terugverdientijd

“In bovenstaand scenario verdien je de zonnepanelen in circa 10 jaar terug. Dat is twee keer langer dan tijdens de energiecrisis”, aldus Kerkhof. “Dat komt vooral omdat op dat moment de stroomkosten torenhoog waren en je 100 procent mocht salderen. Vergeleken met dit scenario is de terugverdientijd dan verdubbeld.” 

Zijn zonnepanelen nog een goede investering?

Toch is Kerkhof niet pessimistisch over het aanschaffen van zonnepanelen: “Vergeet niet dat zonnepanelen minstens 25 jaar meegaan. Ook zonder de salderingsregeling kan het een goede investering zijn. Want na 25 jaar bedraagt je totale opbrengst in deze berekening een kleine 8.000 euro: een ruime verdubbeling van het aankoopbedrag in 2025.” 

Gebruik zo veel mogelijk eigen stroom

Kerkhof geeft ook nog een tip: gebruik zo veel mogelijk eigen stroom. Dat verkleint niet alleen de kans op een overbelast stroomnet, het is ook nog positief voor de terugverdientijd van je zonnepanelen. 

“Uit onderzoek van onderzoeksbureaus CE Delft en TNO blijkt namelijk dat ook zonder salderingsregeling de terugverdientijd nagenoeg gelijk kan blijven. De voorwaarde hiervoor is dat huishoudens 60 procent eigen opgewekte stroom gebruiken. Nu is dat nog 30 procent.”