Amsterdam verbiedt nieuwe toeristenwinkels in centrum

geen-souvenir-shops-meer-amsterdam-051017.jpg

In het centrum van Amsterdam mogen geen nieuwe winkels meer worden geopend die zich richten op toeristen, zoals ticketshops, fietsverhuurders of attracties. Ook mogen er geen eetwinkels zoals de 'Nutellashops' en ijszaken meer bij komen. Dat heeft het stadsbestuur bepaald en de gemeenteraad is er unaniem mee akkoord gegaan.

Er zijn al genoeg van dat soort toeristenwinkels. Nog meer van hetzelfde betekent een verschraling van het winkelaanbod, waardoor de leefbaarheid voor de bewoners achteruit gaat, aldus wethouder Kajsa Ollongren (economie). De maatregel om paal en perk te stellen aan de toeristenwinkels gaat per direct in.

'Situatie vraagt om stevige maatregelen'

'De situatie in het centrum vraagt om stevige maatregelen. Er zijn te veel winkels met hetzelfde, eenzijdige aanbod gericht op toeristen. Steeds meer bewoners en ondernemers maken zich zorgen over deze verschraling. Het college heeft daar een antwoord op gevonden en staat vanaf nu geen nieuwe toeristenwinkels toe', zegt Ollongren.

Bewoners klagen over drukte

De Amsterdamse binnenstad kraakt in zijn voegen door de enorme toeloop van toeristen. Bewoners klagen steen en been over de toegenomen drukte en de navenant gestegen overlast. Eerder is al besloten om het aantal nieuwe hotels te beperken, de terminal voor cruiseschepen moet weg uit het centrum en de verhuur van woningen via Airbnb wordt strakker gereguleerd.

Bron: ANP