App CoronaMelder vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar

coronamelder-beschikbaar-10102020.jpg

Na maanden van voorbereiden en weken van testen kan iedereen in Nederland vanaf zaterdag de app CoronaMelder gebruiken. Daarmee kunnen ze gewaarschuwd worden wanneer ze onlangs in de buurt zijn geweest bij iemand die positief is getest op het coronavirus. Gebruikers kunnen dan in thuisisolatie gaan en zich laten testen, nog voor ze zelf klachten krijgen. Dat moet helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het gebruik van de app is vrijwillig. De CoronaMelder heeft ongeveer 1,5 miljoen gebruikers. Meer informatie over de app vind je op de website van CoronaMelder.

Bits of Freedom positief, maar ziet ook nadelen

Een goede 7, dat is het cijfer dat burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom zou geven aan de CoronaMelder. Een ruime voldoende, maar wel een voldoende 'onder voorbehoud, want de app moet wel gaan helpen. Als hij geen effect heeft, keldert het cijfer', aldus een woordvoerder.

Bits of Freedom heeft samen met Amnesty International, Platform Burgerrechten en Waag de app onder de loep genomen. De app zelf zit goed in elkaar 'met veel aandacht voor privacy en gebruikersgemak', concluderen de organisaties. Ze zijn ook erg te spreken over de manier waarop de CoronaMelder tot stand is gekomen. Dat proces was in hun ogen 'ongekend open en transparant'.

Waar het aan schort, zijn de randvoorwaarden. Waarschuwen heeft weinig zin als mensen zich niet meteen kunnen laten testen, zegt Bits of Freedom. 'Niet iedereen kan in quarantaine gaan en vanuit huis werken. In feite zegt een app dan tegen je: veel plezier, zoek maar iemand die boodschappen voor je kan doen en kijk maar hoe je je geld verdient. Dat is best wel ingrijpend. Je laat mensen bungelen, het is schijnveiligheid.' 

Als het aan de vier organisaties had gelegen, had Nederland langer gewacht met het invoeren van de app, tot de testcapaciteit op orde was.

Afhankelijk van Apple en Google

Daarnaast zit het de organisaties niet lekker dat de CoronaMelder afhankelijk is van Apple en Google. Die twee bedrijven beheren de besturingssystemen waarop vrijwel elke mobiele telefoon in de wereld draait. Apple bouwt iOS voor de iPhones, Google maakt Android. 'Ze hebben een tijd geleden een stukje code op onze telefoons geïmplementeerd dat de app mogelijk maakt. Die code is niet volledig openbaar, we weten niet wat daar gebeurt.'

'Apple en Google kunnen op een gegeven moment bepalen: nu is het genoeg geweest, we zetten hem uit. Daar hebben we geen controle over, Nederland moest tekenen bij het kruisje. Het is jammer dat we de lat voor onszelf niet hoger hebben gelegd dan Apple en Google.'

Bron: ANP