As is where is-clausule: wat is het? En waar moet je op letten?
Steeds meer huizenverkopers nemen de clausule ‘as is where is’ op in de advertentie en de koopovereenkomst. Wat houdt deze clausule in? En wat moet je als huizenkoper weten als die clausule in het koopcontract staat?
Wat is ‘as is where is’?
‘As is where is’, is geen wettelijk gedefinieerd begrip, waardoor er geen eenduidige omschrijving of definitie is. Kort gezegd betekent het dat je koopt wat je ziet. Je accepteert de staat van de woning zoals die is en de verkoper legt het risico bij jou als koper neer.
Je ziet de clausule vooral bij oude woningen die grondig opgeknapt moeten worden. Bij zulke klushuizen wil de verkoper zich namelijk op voorhand vrijwaren van mogelijke problemen die zichtbaar worden zodra jij er als nieuwe eigenaar mee aan de slag gaat.
Meerdere clausules om risico af te dekken
‘As is where is’ is niet de enige clausule waarmee verkopers dit risico af willen dekken. Zo kun je in het koopcontract ook een ouderdomsclausule, een niet-zelfbewoningsclausule of asbestclausule tegenkomen.
Met de ouderdomsclausule wil de verkoper de aansprakelijkheid voor ouderdomsgebreken van de woning beperken of uitsluiten. De niet-zelfbewoningsclausule wordt vaak gebruikt als de verkoper het huis niet zelf heeft bewoond, bijvoorbeeld omdat het verhuurd was of uit een erfenis komt. De verkoper is dan niet of beperkt op de hoogte van de staat van de woning.
Geen gebreken verzwijgen
Het opnemen van de ‘as is where is’-clausule betekent overigens niet dat verkopers gebreken aan de woning mogen verzwijgen. De mededelingsplicht blijft namelijk van kracht. Die houdt in dat de verkoper of makelaar altijd eerlijke en volledige informatie over de woning moet geven. Bekende gebreken moeten dan ook gemeld worden.
Betekent dit dat alle risico’s gedekt zijn?
Ook hoeft het tekenen van een contract waarin deze clausule is opgenomen niet te betekenen dat je echt alle risico’s accepteert. In de model koopovereenkomst staat namelijk standaard dat de verkoper ervoor instaat dat de woning geschikt is voor normaal gebruik.
Dit houdt in dat de verkoper aansprakelijk kan zijn voor een gebrek dat de koper na de overdracht ontdekt en dat het normale gebruik van de woning in de weg staat. Het gaat dan om zeer ernstige (constructieve) gebreken aan bijvoorbeeld het dak of de fundering waardoor de woning onbewoonbaar is.
Veel onduidelijkheid
Overigens is er onlangs een uitspraak van de rechter in Overijssel geweest waarbij de rechter zei: u heeft getekend voor As is What Is. Het kan dan ook erg lastig zijn om schade vergoed te krijgen, zelfs als het normaal gebruik van de woning in de weg staat.
Als koper krijg je dus te maken met een hoop onduidelijkheid en haken en ogen. Dat het tekenen van een contract met deze clausule voor veel gedoe kan zorgen, blijkt uit onze uitzending van maandag 9 september 2024.
Let als koper extra op
Zie je in een advertentie of koopovereenkomst ‘as is where is’ staan? Wees dan extra alert en laat voordat je het contract tekent professioneel onderzoek doen naar de staat van het huis.
Houd ook rekening met tegenvallers: dingen die niet meer veilig zijn of niet meer aan de eisen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan verouderde verwarmingsinstallaties of lekkages.