Auto beschadigd in parkeergarage: bij wie ligt welke verantwoordelijkheid?
Een parkeerplek vinden in de binnenstad lukt niet altijd. Parkeergarages bieden hiervoor de uitkomst. Wat als je autoruiten worden ingetikt in een garage, je auto gestolen wordt of jongeren je lastigvallen? Bij wie ligt welke verantwoordelijkheid? Radar vraagt het aan DAS, juridisch adviseur voor particulieren en ondernemers.
Verantwoordelijkheid van parkeergarage
Als je auto schade oploopt tijdens het parkeren, denk aan een ingetikte ruit, dan is de parkeergarage niet aansprakelijk. Sjaak Drinkenburg, jurist contractueel recht bij DAS, legt uit: “Dit komt omdat de meeste parkeergarages een bord hebben waarop staat dat parkeren op eigen risico is.”
Volgens Rembrandt Groenewegen, verkeersspecialist bij DAS, ligt de verantwoordelijkheid bij schade, inbraak of diefstal in de meeste gevallen dan ook bij de dader.“Vaak bedekken de daders zich goed waardoor ze onherkenbaar op de beelden zijn. Is de dader wel bekend? Dan kun je schade op de dader verhalen. Heeft de dader geen geld, bijvoorbeeld omdat hij of zij dakloos is, dan heeft civielrechtelijk procederen vaak geen zin.”
In een strafzaak kan dit anders uitpakken. Wordt de verdachte door de rechter veroordeeld en jouw vordering als slachtoffer in de strafzaak toegewezen? Dan schiet justitie het bedrag namelijk voor als de dader niet kan of wil betalen. Voor particulieren geldt dit tot een maximum van 5.000 euro.
In dit geval is de parkeergarage aansprakelijk
“Echter, als de parkeergarage nalatig is geweest, bijvoorbeeld door onvoldoende beveiliging of slecht onderhoud, kan er sprake zijn van aansprakelijkheid”, vertelt Drinkenburg. Deze aansprakelijkheid hangt volgens hem vaak af van de specifieke omstandigheden en de voorwaarden van de parkeergarage.
Verantwoordelijkheid van consument
Drinkenburg legt uit dat je als consument zelf verantwoordelijk bent voor je voertuig in de parkeergarage en de spullen die je daarin achterlaat. “Dit betekent dat je zelf voorzorgsmaatregelen moet nemen, zoals het afsluiten van je auto en geen waardevolle spullen zichtbaar moet achterlaten."
Het is volgens hem dan ook verstandig om te controleren of je autoverzekering, diefstal en inbraakschade dekt en zo ja, tot welke hoogte.
‘Neem elektronische apparaten altijd mee’
Elektronische apparatuur moet je volgens Drinkenburg nooit onbeheerd achterlaten in je auto. Zelfs als het in de kofferbak, het dashboardkastje of onder je autostoel ligt, kunnen dieven deze apparaten namelijk nog steeds traceren. “Dit geldt ook als jouw laptop of telefoon uit staat.”
“Een bewaakte parkeergarage heeft een bepaalde inspanningsverplichting, maar dat betekent niet dat de parkeergarage aansprakelijk is als het misgaat. Ook niet als de parkeergarage je er niet op attendeert dat je geen waardevolle spullen in je auto moet achterlaten”, aldus Drinkenburg.
Hoe zit het met schade of overlast door jongeren?
Wanneer jij tijdens het parkeren overlast ervaart door bijvoorbeeld jongeren of daklozen, kan dit erg vervelend zijn. Drinkenburg legt uit dat de verantwoordelijkheid afhangt van de situatie. “Vraagt de parkeergarage geld en staat vermeld dat de garage wordt bewaakt, dan mag je ook verwachten dat dit gebeurt.” Wanneer de garage vrij toegankelijk en onbewaakt is, kun je daar niets mee.
Hoe zit het met schade? Groenewegen vertelt: “Als de jongeren onder de veertien jaar zijn en hun identiteit bekend is, kan er een beroep gedaan worden op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP- verzekering) van de ouder. “Bij kinderen onder de veertien jaar is er volgens deze verzekering geen sprake van opzet.” Bij personen van 14 jaar en ouder is opzet in de meeste gevallen niet op deze verzekering gedekt en zul je als kind of ouder de schade zelf moeten vergoeden.
Zo’n AVP-verzekering is niet verplicht. Deze verzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt aan spullen van anderen. Voorbeelden zijn: je kind dat tegen de auto van de buren fietst, of de telefoon van je vriend die je uit de handen laat vallen.
Heb je geen AVP-verzekering afgesloten? “Dan moeten de ouder(s) van het kind en/of het kind zelf de schade vergoeden. Wie verantwoordelijk is voor de betaling hangt onder andere af van de leeftijd van het kind.”
Verzekeringen
Bij schade kun je overigens vaak ook aankloppen bij je verzekering. Volgens Groenewegen bieden de meeste inboedelverzekeraars ook dekking van diefstal van spullen of goederen uit je auto. “Dit is vaak tot een bepaald beperkt bedrag, er wordt maximaal een paar honderd euro gedekt en er moet aan voorwaarden zijn voldaan.”
Een aantal voorbeelden van voorwaarden die Groenewegen geeft, zijn dat onder andere de gestolen spullen onder de inboedel moeten vallen en de auto tijdens de inbraak op slot moest zijn. Daarnaast mogen de spullen niet in het zicht hebben gelegen.
Met een buitenshuisdekking kan de dekking ruimer zijn. Dit is een verzekering die je vaak extra moet afsluiten en een ruimere dekking biedt.