Bladeren op de stoep: wie moet ze weghalen?
Bladeren op de stoep kunnen voor uitglijders en valpartijen zorgen. Moet jij er daarom voor zorgen dat de stoep voor je huis schoon is? En ben je verantwoordelijk als iemand valt?
Moet jij de bladeren opvegen?
“De stoep is in de meeste gevallen eigendom van de gemeente”, vertelt Rembrandt Groenewegen, verkeersspecialist bij DAS. De stoep voor je huis is dus niet van jou en sinds 2007 ben je niet meer verplicht om deze stoep schoon te vegen.
Gemeente verantwoordelijk voor veilige stoep
De verantwoordelijkheid voor een veilige stoep ligt bij de wegbeheerder. Dit is de gemeente, provincie of Rijkswaterstaat. “Een stoep moet in goede en veilige staat verkeren, zodat weggebruikers hier veilig gebruik van kunnen maken”, legt Groenewegen uit.
“Indien dit niet het geval is en je komt ten val waardoor je schade of letsel oploopt, dan kan de wegbeheerder aansprakelijk zijn voor eventuele schade.” Letselschadejurist Frederik Lieben van letselschadebureau JBL&G vult aan dat het wel heel erg afhangt van de situatie.
Bladeren zijn geen gebrek aan de stoep
De wegbeheerder is namelijk aansprakelijk voor schade die ontstaat als er sprake is van een gebrek aan de stoep. “Hierbij kun je denken aan een gat in de stoep of stoeptegels die scheef liggen”, legt Groenewegen uit.
“Gladheid als gevolg van bladeren wordt niet gezien als een gebrek aan de weg, maar als een natuurverschijnsel. Hierdoor zal de wegbeheerder dan ook niet snel aansprakelijk zijn.”
Wat mag je van de gemeente verwachten?
De gemeente heeft overigens wel onderhoudsplicht. Lieben legt uit dat het hierbij gaat om wat er in alle redelijkheid verwacht mag worden. “Gemeenten hebben een reinigingsplan en rijden met veegwagens. Je mag verwachten dat er in de herfst vaker gereden wordt."
Wat je niet mag verwachten is dat alle stoepen constant vrij zijn van bladeren. Groenewegen vertelt: “Het is vanwege mankracht, materiaal en financiële middelen onmogelijk om dit van een gemeente te verwachten. Bladeren vallen over een langere periode en dat zou betekenen dat er gedurende de herfstmaanden iedere dag veel mankracht nodig is om de stoepen vrij van bladeren te maken.”
Maar: “Op een plek waar heel veel mensen rijden of waar weinig verlichting is, mag je meer van de gemeente verwachten”, vult Lieben aan.
Maatregelen bij gevaarlijke situaties
Groenewegen legt dat verder uit: “Een gemeente kan wel aansprakelijk zijn als zij bekend was met de bladeren en gladheid op de bewuste plek, doordat er bijvoorbeeld al meerdere meldingen zijn binnengekomen of al meerdere ongevallen hebben plaatsgevonden.”
“Dat de gemeente bekend was met de gevaarlijke situatie, maar desondanks verzuimd heeft hier (voorzorgs) maatregelen tegen te nemen, kan ervoor zorgen dat de gemeente tekort is geschoten in haar zorgplicht en kan daardoor aansprakelijk zijn.”
Kun jij ook verantwoordelijk zijn?
En hoewel de stoep niet jouw verantwoordelijkheid is, kun je in sommige situaties toch verantwoordelijk zijn. “Besluit je bijvoorbeeld om alle bladeren op een hoop op de openbare stoep te vegen? Dan kun je bij een valpartij toch aansprakelijk zijn. Bijvoorbeeld omdat de stoep hierdoor gladder is geworden en/ of er een gevaarlijke situatie is ontstaan”, vertelt Groenewegen.
Wat als jij uitglijdt over bladeren op de stoep?
Ben je gevallen door bladeren op de stoep? Dan is het volgens Lieben altijd belangrijk om foto’s te maken van de situatie. “Het liefst wil je ook een getuigenverklaring van iemand die gezien heeft wat er is gebeurd.”
Er wordt dan gekeken naar alle feiten en omstandigheden, zoals de weersomstandigheden, locatie, situatie ter plaatse en de bekendheid met de situatie bij het slachtoffer. “Er wordt ook altijd gekeken naar je eigen loop- of rijgedrag”, vertelt Groenewegen. “Indien je in de herfst naar buiten gaat, dan weet je dat er bladeren op stoep kunnen liggen en het daardoor gladder kan zijn. Er wordt van jou verwacht dat je hier jouw gedrag op aanpast.”
Wees voorzichtig op de weg
Wees je daarom bewust dat het in de herfst en winter gladder kan zijn en houdt rekening met bladeren op de stoep. Groenewegen geeft een aantal tips om ongevallen te voorkomen:
- Controleer altijd goed het weerbericht
- Kijk (ver) vooruit, zodat je ziet hoe de stoep eruit ziet en of er bladeren op liggen
- Heeft het geregend en/ of gevroren, pas je snelheid aan
- Houd je aandacht op de stoep, ook als je met iemand praat of op je telefoon kijkt.
- Loop extra voorzichtig op onbekend terrein.