Dit betekent het regeerprogramma voor jou als consument
Het regeerprogramma van Kabinet Schoof is bekend. Hierin presenteren ze de plannen voor de komende jaren. Wat betekenen deze plannen voor jou als consument? Radar zet het op een rij.
Inkomstenbelasting
Het kabinet wil werken lonender maken door de inkomstenbelasting op de schop te gooien. Zo verlagen ze bijvoorbeeld het tarief in de eerste schijf naar 35,36 procent, wat voor meer besteedbaar inkomen moet zorgen voor de lage- en middeninkomens. Voor de hogere inkomens voegen ze een extra schijf in de inkomstenbelasting toe.
Tegelijkertijd wordt de algemene heffingskorting verlaagd met 335 euro om deze verandering in de inkomstenbelasting te financieren. Je krijgt hierdoor dus minder korting op de te betalen belasting.
Toeslagen
Ook het toeslagenstelsel gaat op de schop. Het moet eenvoudiger en begrijpelijker worden door het aantal inkomensafhankelijke regelingen, voorwaarden en voorschotten te verminderen. Ook krijg je vier maanden langer de tijd om toeslagen aan te vragen.
Dit verandert er per toeslag:
- De kinderopvangtoeslag wordt vervangen door een vergoeding die rechtstreeks naar de kinderopvangorganisaties gaat in plaats van naar de ouders. Dit moet voorkomen dat ouders toeslagen moeten terugbetalen.
- De huurtoeslag wordt eenvoudiger gemaakt door hem lineair af te bouwen. Dit betekent dat het bedrag geleidelijk vermindert naarmate je inkomen stijgt.
- Het kindgebonden budget gaat met ongeveer 184 euro omhoog om gezinnen met lage inkomens extra te ondersteunen.
Uitkeringen
Bij verschillende uitkeringen worden veranderingen doorgevoerd. Het gaat om:
- De bijstandsuitkering. Die wordt bevroren in 2025, 2026, en 2027 om te voorkomen dat de bijstand daalt.
- De WIA-uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Die wordt vereenvoudigd en er komt meer focus op wat mensen nog wél kunnen doen in plaats van te focussen op hun beperkingen.
- De AOW. Er wordt gekeken naar een vereenvoudiging van het partnerbegrip, waarbij de regels voor wie als partner wordt gezien duidelijker en eenvoudiger worden. Hierdoor zouden ze beter aansluiten bij de verschillende vormen van samenleven die er in de praktijk zijn.
- De WW (Werkloosheidswet). Hierop wordt bezuinigd. Hoe dit precies gebeurt, wordt nog verder uitgewerkt en eind dit jaar naar de Kamer gestuurd.
Koopkracht
Dit alles zou de koopkracht volgend jaar moeten verbeteren. In dit artikel zetten we de koopkrachtontwikkeling voor je op een rij:
Woningmarkt
Om de problemen op de woningmarkt te beperken streeft het kabinet naar de bouw van 100.000 woningen per jaar. Om de woningbouw te versnellen worden processen en procedures efficiënter gemaakt en worden innovatieve bouwmethoden gestimuleerd.
Een ander plan: twee derde van de woningen moet betaalbaar zijn voor lage- en middeninkomens, met minimaal 30 procent sociale huur.
Zorg
Wat betreft zorg focust het kabinet op toegankelijkheid, personeelstekort en betaalbaarheid. Om ziekenhuizen toegankelijk te houden, blijven streekziekenhuizen behouden en worden ze ondersteund door grotere ziekenhuizen. Ook wordt de focus gelegd op urgentie, waardoor patiënten op basis van ernst sneller geholpen worden.
Bij ouderenzorg ligt de focus op de terugkeer van verzorgingshuizen en het investeren in geschikte woningen.
Om de personeelstekorten in de zorg tegen te gaan, worden administratieve lasten verlicht en wordt er gekeken naar de inzet van technologie zoals AI.
De betaalbaarheid van de zorg wordt aangepakt door het eigen risico te bevriezen op 385 euro voor 2025 en 2026. Vanaf 2027 wordt het eigen risico verlaagd naar 165 euro per jaar met een maximum van 50 euro per behandeling.
Arbeidsmarkt
Volgens het kabinet hebben mensen in Nederland te weinig werkzekerheid. Om dit aan te pakken willen ze het aantal flexibele contracten verminderen en de werkzekerheid voor flexwerkers, uitzendkrachten en oproepkrachten verbeteren.
Ook worden er maatregelen getroffen om te investeren in productiviteitsverhogende technologie, wordt scholing en bijscholing bevorderd en wordt gewerkt aan een inclusievere arbeidsmarkt.
Voor zelfstandigen komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering en gaat de Belastingdienst scherper toezien op schijnzelfstandigheid.
Schuldhulpverlening
Het kabinet wil de kwaliteit van de schuldhulpverlening verbeteren door de wettelijke kwaliteitseisen aan te scherpen en in te zetten op vroegsignalering. Dit betekent dat je sneller hulp kunt krijgen, voordat je schulden uit de hand lopen.
Ook willen ze een integraal schuldenoverzicht invoeren, zodat je meer inzicht krijgt in je financiële situatie en meer grip krijgt op het aflossen van je schulden.
Tot slot wil het kabinet voorkomen dat de kosten van het invorderen van schulden te snel oplopen. Dit willen ze onder meer doen door aanmaningskosten te beperken door eerst een gratis betaalherinnering te sturen.
Energie en verduurzaming
Om de energierekening van lage- en middeninkomens betaalbaar te houden, investeert het kabinet in de verduurzaming van bestaande woningen en gebouwen. Ook worden rentevrije leningen beschikbaar gesteld voor deze huishoudens via het Warmtefonds.
Daarnaast blijven er subsidies beschikbaar voor isolatie en de aanschaf van een warmtepomp en wordt er voor 2025 en 2026 een energiefonds opgericht voor huishoudens die moeite hebben met het betalen van hun energierekening. Verder kijkt het kabinet naar manieren om de kosten voor huishoudens die aangesloten worden op warmtenetten betaalbaar te houden.
Het kabinet kiest ervoor om bestaande verplichtingen terug te draaien. Zo hoef je als huiseigenaar geen warmtepomp meer te installeren bij het vervangen van je verwarmingsketel en hoef je niet gedwongen te verduurzamen om een beter energielabel te krijgen.
Btw verhoging
Het kabinet wil het verlaagde btw-tarief voor culturele goederen en diensten in 2026 afschaffen. Het btw tarief stijgt dan van 9 procent naar 21 procent, waardoor concert- en theaterkaartjes, hotelovernachtingen, sporten, kranten, boeken en tijdschriften duurder worden.
Onderwijs
De Inspectie van het Onderwijs luidt al jaren de noodklok over de staat van het onderwijs in Nederland. Het kabinet wil dit op de volgende manier aanpakken:
- Er komt een Herstelplan Kwaliteit Onderwijs waarbij de focus ligt op basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen. Hoe dit plan er precies uit gaat zien, wordt in 2025 duidelijk.
- Er wordt gewerkt aan een oplossing voor het lerarentekort. Zo willen ze de lerarenopleiding aantrekkelijker maken, zij-instromers bevorderen en meer mannen naar het onderwijs trekken.
- Om ervoor te zorgen dat leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben op reguliere scholen terechtkunnen, wordt het passend onderwijs verbeterd. Ook wordt het speciaal onderwijs versterkt en wil het kabinet betere samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg. Leerlingen die extra hulp nodig hebben, krijgen meer leer- en ontwikkeltijd.
- Bibliotheken worden versterkt om laaggeletterdheid te bestrijden en leesplezier te bevorderen.
Verder financiert het kabinet gratis schoolmaaltijden en krijgen scholen compensatie voor de btw-verhoging op schoolboeken.
Ook voor studenten zitten er verschillende veranderingen aan te komen. Zo wil het kabinet de onderwijskwaliteit verbeteren zodat studenten beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. Ook wil het de instroom van internationale studenten beperken als de druk op de universiteiten te groot wordt. De langstudeermaatregel wordt nog verder uitgewerkt.
Vervoer en bereikbaarheid
Het kabinet gaat aan de slag met het onderhoud van wegen, spoor en vaarwegen. Het openbaar vervoersysteem moet betrouwbaar, veilig en toegankelijk zijn, ook in landelijke gebieden. Vandaar dat er wordt gekeken naar OV op afroep.
Ook wordt er gewerkt aan internationaal spoorvervoer en zijn er plannen om vijf Nederlandse stations aan te sluiten op hogesnelheidslijnen.
De maximumsnelheid op snelwegen wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur, waar dat veilig en verantwoord is. In 2025 komt er een plan om de autobelastingen te hervormen waarbij elektrische rijders een ‘eerlijke bijdrage’ moeten leveren.
De belasting op vliegen gaat omhoog, gebaseerd op de afstand van de vlucht. Langeafstandsvluchten die meer uitstoten zullen vanaf 1 januari 2027 zwaarder belast worden.
Kansspelbelasting
De kansspelbelasting wordt stapsgewijs verhoogd: in 2025 gaat de belasting van 30,5 procent naar 34,2 procent en in 2026 stijgt de belasting naar 37,8 procent.