Dit is waarom je geen vetbollen voor vogels in je tuin moet hangen
In de winter is er voor vogels minder eten te vinden. Daarom hangt menig huishouden een vetbol op, of zet zelfs een uitgebreid vogelbuffet in de tuin, of op het balkon. Uit onderzoek blijkt nu dat er in veel vogelvoer pesticiden zitten, die schadelijke effecten kunnen hebben op tuinvogels. Hoe help je de vogels die bij jou in de buurt nestelen veilig de winter door?
Pesticiden gevonden op negen soorten vogelvoer
Het onderzoek waarin werd ontdekt dat veel vogelvoer pesticiden bevat, werd uitgevoerd door Pesticide Action Network. Dat is een organisatie die zich inzet tegen schadelijke bestrijdingsmiddelen. Zij deden tests met verschillende vogelvoer producten, biologisch en niet-biologisch. Op negen verschillende soorten vogelvoer werden pesticiden gevonden. Het zou vooral gaan om insecticiden, chemische stoffen die worden ingezet om insecten te bestrijden.
Margriet Mantingh, voorzitter van Pesticide Action Network (PAN), vertelt aan RTL wat er met de vogels gebeurt als zij dit innemen: “We vonden stoffen die effecten kunnen hebben op de ontwikkeling en voortplanting van vogels", legt ze uit. "Het zijn vooral chronische effecten. Vogels zullen niet ineens dood neervallen, maar op de lange termijn kan het gevolgen hebben voor bijvoorbeeld vruchtbaarheid."
Fabrikanten van vogelzaad erkennen dat er mogelijk pesticiden in hun producten zitten, maar benadrukken dat de hoeveelheden minimaal en onschadelijk zouden zijn.
Wat mag je vogels wel voeren?
Volgens Mantingh gaat het aantal tuinvogels, zoals de huismus, achteruit. Het is lastig te zeggen of dat door de pesticiden komt, maar het advies van PAN is in ieder geval duidelijk: Voer vogels alleen biologische vogelzaden of maak zelf iets. De Vogelbescherming deelt welke ingrediënten gezond zijn voor vogels en welke je beter kunt vermijden.
Wat wel:
- Biologisch vogelvoer voor tuinvogels
- Strooivoer op tafels, voederplanken en en op de grond
- Fruit, zoals een uitgeholde appel gevuld met speciale vogel-pindakaas
- Ongebrande en ongezouten pinda’s (altijd in een pindasilo)
- Vetproducten voor tuinvogels (niet in de zon hangen)
Wat niet:
- Geen producten met zout, zoals brood
- Geen melk
- Geen vetbollen of pinda’s in een (plastic) netje. Vogels kunnen erin verstrikt raken, en het blijft als afval over
- Geen boter of margarine, dit werkt laxerend
- Niet te veel voeren en strooien, dit kan ongedierte aantrekken
- Geen gekookte etensresten, deze kunnen snel bederven
Zo maak je zelf een vetbol
Smelt kokosvet of frituurvet (ongezouten, liefst zonder palmolie) in een pan. Warm de olie op, maar laat het niet heet worden.
- Voeg terwijl je roert een biologisch zadenmengsel toe. Je kunt hier bijvoorbeeld ook rozijnen of meelwormen bij doen. Laat dit mengsel daarna een beetje afkoelen.
- Giet het mengsel in een blikje of een theeglas, of een melkkarton.
- Leg in het mengsel voor het stolt wat (hennep)touw, genoeg om het straks mee op te hangen.
- Als het vet hard is geworden, kun je deze buiten aan de draad ophangen.
- Als de vetbol moeilijk uit de vorm komt, kun je het blik of theeglas even in heet water houden. Dan komt de bol zo los.
Tip: Je kunt de vetbol ook in stukjes snijden en buiten op een voederplank leggen. Zo kunnen vogels die niet op een vetbol zitten ook van je creatie smullen.
In de winter is schaarste voor vogels een probleem, maar door de afname van insecten is het in de rest van het jaar ook moeilijker om voedsel te vinden. Vooral in steden. Naar schatting is 80 procent van de insecten verdwenen.