Dit is waarom pure chocolade goed is voor je bloeddruk

Pure Chocolade

Chinese onderzoekers vonden een duidelijk verband tussen verlaging of voorkoming van essentiële hypertensie en het eten van pure chocolade bij Europeanen. Ze vonden geen relatie tussen het consumeren van chocola en het voorkomen van andere ziektes.

Zo zag het onderzoek eruit

Essentiële hypertensie is een verhoogde bloeddruk, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Het kan zowel door leefstijl worden veroorzaakt, als door een genetische achtergrond. De meeste mensen met hoge bloeddruk, zo’n 90 tot 95 procent, hebben essentiële hypertensie. 

Het team van Chinese cardiologen analyseerde de profielen van 65.000 mensen van Europese afkomst, en zocht naar verbanden tussen de gezondheidsvoordelen van de consumptie van pure chocolade en aandoeningen zoals hartfalen, bloedstolsels, beroerte, hart- en vaatziekten en essentiële hypertensie.

Bij het uitvoeren van het onderzoek werd de methode van Mendeliaanse randomisatie toegepast. Deze methode staat goed aangeschreven in de wetenschappelijke wereld, want die aanpak sluit uit dat effecten door andere factoren dan de pure chocolade worden veroorzaakt. Alleen tussen pure chocolade en hoge bloeddruk konden de onderzoekers een duidelijk gezondheidsverband aantonen.

Chocola met mate

Goed nieuws dus. Maar volgens hoogleraar Voeding en Gezondheid, Jaap Seidell betekent dat dus niet dat we nu dagelijks hele repen chocola naar binnen mogen werken. “De gezondheidsvoordelen komen inderdaad voor bij repen met meer dan 70 procent cacao. Dit komt door flavonolen, dit zijn stofjes die voorkomen in pure chocolade.” 

En hoeveel pure chocola mogen we dan eten, volgens Seidell? “Er is al aangetoond dat twee blokjes per dag het gewenste effect hebben op de verlaging van de bloeddruk. Zodra je meer gaat eten, gaan de ongezonde effecten van veel suikers weer opspelen, dus je moet het wel met mate doen.”

Producenten willen ermee adverteren

Volgens Seidell mag de industrie ook zelf graag te koop lopen met dit bewezen gezondheidseffect. 

“Er zijn al meerdere chocoladefabrikanten naar de EU gestapt om toestemming te vragen voor gezondheidsclaims. Met positief resultaat.” In het verleden was er al een pure chocoladefabrikant die toestemming kreeg om te zeggen dat zijn chocola goed was voor het hart.”

Niet alleen maar gezondheidsvoordelen

Uit recent onderzoek blijkt dat in pure chocolade ook ongezondere stoffen zitten, zoals cadmium. Hoewel die wel binnen de veiligheidsmarges zijn geeft de EU op dit moment maar toestemming voor één gezondheidsclaim: flavanolen uit cacao helpen de elasticiteit van de bloedvaten te bewaren, wat bijdraagt aan een normale bloedcirculatie.

Kiezen voor chocola met zoveel mogelijk cacao en zo min mogelijk suiker is altijd beter, en met de bewezen gezondheidsclaims smaakt het waarschijnlijk nog net iets lekkerder.