Dit moet je doen om jouw woning een beter energielabel te geven

tips_beter_energielabel_nederland.jpg

Als je een woning gaat kopen of huren is het belangrijk goed op te letten wat het energielabel is. Dit is zowel goed voor het milieu als voor je eigen portemonnee. Maar wat zijn de makkelijkste manieren om een groener energielabel te krijgen? 

Waar valt de meeste winst te behalen?

Als je graag een beter energielabel wilt hebben, is het belangrijk om eerst goed te kijken naar je huidige energielabel en hoe deze is opgebouwd. Verschillende categorieën krijgen namelijk verschillende beoordelingen. Om zo snel mogelijk resultaat te boeken, kan het raadzaam zijn om te starten bij de onderdelen met de laagste beoordelingen. Een overzicht met hoe een energielabel is opgebouwd is hier te vinden.

Vervang je ketel

Het wordt sowieso altijd aangeraden om elke 10 tot 15 jaar de ketel te vervangen. Als je dit toch doet, kies dan voor een duurzame optie. Dit kan een makkelijke manier zijn om het energielabel omhoog te stuwen. Zeker als je een VR-ketel hebt is het overstappen naar een HR-combiketel een goede investering, omdat een HR-combiketel meer nuttige warmte afgeeft en daardoor ook duurzamer in verbruik is. 

Plaats zonnepanelen

Een manier om aan je energielabel te werken en er zelfs op korte termijn al van te profiteren, is via zonnepanelen. Tip: als je deze voor de zomer installeert profiteer je het meest van de zon én van de salderingsregeling. 

De salderingsregeling houdt in dat de overvloed aan elektriciteit die je opwekt, weer wordt teruggeleverd. Je kunt wat je verbruikt en opwekt van elkaar aftrekken en als je netto meer opwekt, dan krijg je daar een vergoeding voor. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling stapsgewijs minder, waardoor je deze zomer nog het meest profiteert van zonnepanelen.

Vloerisolatie en/of verwarming

Wist je dat een deel van de warmte die je stookt, verdwijnt via de grond? Door het isoleren van de vloer kun je het warmteverlies beperken. Als je nog een stap verder wil gaan, kun je ook kijken naar vloerverwarming. Dit kan zomaar 10 tot 20 procent per jaar aan energieverbruik schelen. Uiteindelijk kun je daardoor de aanschafprijs terugverdienen. Bovendien verhoogt het de waarde van een koopwoning en helpt het bij het verkrijgen van een beter energielabel.

Verdere isolaties en subsidie

Het verder isoleren van een woning heeft altijd een positieve uitwerking op je energielabel. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie van daken, gevels, ramen en deuren. Hoewel op de lange termijn geld kan opleveren, is het op de korte termijn vaak een dure aangelegenheid worden. Gelukkig zijn er ook manieren om subsidies aan te vragen. Let wel: de subsidie is alleen te verkrijgen als je kunt aantonen dat de aanpassingen gedaan zijn door een bouwinstallatiebedrijf. Alles over het aanvragen van subsidie vind je hier.

Bronnen: Milieucentraal.nl, RVO, energielabel.nl, woninglabel.nl