ECB: Facebookcryptomunt moet snel gereguleerd worden

crypto-080719.jpg

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zich zorgen over de nieuwe cryptomunt van Facebook. Benoît Cœuré, een bestuurslid van de ECB, laat aan Bloomberg weten dat er snel moet worden gehandeld. Dat schrijft nieuwswebsite NU.nl.

Facebook kondigde de digitale valuta 18 juni aan onder de naam 'Libra' en liet weten dat de munt vanaf volgend jaar beschikbaar zal zijn in Messenger en WhatsApp. Gebruikers moeten hiermee geld naar elkaar kunnen sturen en aankopen kunnen doen.

Betalingen zullen verlopen via 'Calibra', een nieuw onderdeel van Facebook. 'Calibra stelt je in staat om Libra's naar bijna iedereen met een smartphone te sturen, net zo gemakkelijk en snel als een sms'je en vrijwel gratis', schreef Facebook. 

'Financiële dienst zonder regels is gevaarlijk'

Cœuré uit zijn zorgen over de ontwikkeling. 'Het kan niet gebeuren dat ze zomaar financiële diensten ontwikkelen zonder dat daar enige regels voor zijn, dat is te gevaarlijk', stelde hij. Het socialenetwerkbedrijf beloofde eerder dat de Libra beschermd zal zijn. Calibra zal, volgens Facebook, niet zomaar informatie delen met Facebook of anderen en zal niet worden gebruikt om gerichter reclames te verkopen.

Het sociale netwerkbedrijf streeft ernaar dat begin 2020 de eerste betalingen kunnen worden verricht.

Centrale bank China wil toezicht

De cryptomunt moet onder toezicht van monetaire autoriteiten worden geplaatst, stelt Mu Changchun, adjunct-directeur van de betaalafdeling van de centrale bank van China. Zijn kritiek volgt kort op een kritische blik op de ontwikkeling door bestuurders bij de Europese Centrale Bank (ECB) en de Britse toezichthouder.

Mu wees er op dat libra-transacties, net als betalingen met andere cryptomunten, niet beperkt worden door landsgrenzen en dat digitale munten gebruikt kunnen worden voor leningen. Ze zouden het monetaire beleid kunnen verstoren en valutarisico's met zich mee kunnen brengen in economieën met een wisselvallige lokale munt.

Facebook heeft volgens Mu bovendien niet duidelijk gemaakt hoe het zich inzet tegen witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Ook is niet bekend hoe Facebook privacy van zijn gebruikers zal beschermen. Hij denkt dat de munt niet duurzaam zal zijn zonder de steun en het toezicht van centrale banken.

Bron: NU.nl