Een plantenasiel: is het goedkoper dan een tuincentrum en heb je garantie?
Verwaarloosde, gedumpte en gedoneerde planten kunnen terecht in het plantenasiel, ze krijgen daar een tweede leven. Het asiel zoekt naar nieuwe eigenaren voor deze planten. Welke reis leggen deze planten af en zijn de planten goedkoper? En hoe zit het met je garantie? Radar zoekt het voor je uit en spreekt twee plantenasielen: Het Plantenhuis Utrecht en het Plantenasiel Leiden.
Wat is een plantenasiel?
Het plantenasiel is een plek waar planten gedoneerd kunnen worden door particulieren of bedrijven wanneer er niet meer voor gezorgd kan worden. “Vaak zijn deze planten verwaarloosd of slecht onderhouden”, aldus Laura van Het Plantenhuis.
Ook gedumpte planten naast een container kunnen een plek krijgen in Het Plantenhuis. Zij nemen deze planten mee, verzorgen ze zodat ze weer mooi en gezond worden, én stellen ze vervolgens ter adoptie beschikbaar. “Je kunt het zien als een kringloopwinkel, in dit geval niet voor kleding maar voor planten.” Ben je goedkoper uit door een plant te kopen in het asiel in plaats van een tuincentrum?
Hoe werkt het?
Het Plantenhuis hanteert een kleine vergoeding voor de planten, dit in de vorm van een donatie. Hiermee ondersteunt de koper het plantenasiel. Het geld wordt vervolgens weer besteed aan onder andere verse potgrond voor de planten. “We proberen de prijzen laag te houden, omdat wij vinden dat iedereen recht heeft op groen in zijn huis”, aldus Laura. Radar maakt een overzicht aan de hand van een prijsvergelijking van drie tuincentra. Hoewel de twee plantenasielen in overeenstemming met de adoptant tot een vergoeding komen, scheelt de prijs van de planten in het plantenasiel sterk van die van de tuincentra. Radar vergeleek vier planten:
Een andere plek waar je planten kunt adopteren is Het Plantenasiel Leiden, ook zij hanteren een kleine vrijwillige vergoeding of donatie. “Het moet voor iedereen toegankelijk zijn, wij willen duidelijk maken dat het absoluut niet om geld draait maar om het belang van de planten en het belang van de circulaire economie”, aldus Gerardt.
Het komt weleens voor dat een plant binnen een aantal dagen sterft. Heb je dan garantie?
Het Plantenhuis biedt geen garantie. “Wij hebben geen invloed op het welzijn van de plant. Als mensen onze instructies niet opvolgen óf als zij er niet goed voor zorgen, dan kunnen wij er niks aan doen dat de plant sterft”, aldus Laura. De garantie die het plantenasiel wél kan bieden is het uitzoeken van een nieuwe geschikte plant.
Hetzelfde geldt voor Plantenasiel Leiden. “Als klanten niet tevreden zijn of als het plantje onverhoopt doodgaat, kunnen ze altijd een nieuw plantje komen uitzoeken."
"Wij zijn een kleine groep vrijwilligers die het plantenasiel naast onze baan/studie/eigen leven draaiende proberen te houden vanuit een bepaalde visie, minder planten in de kliko en meer groen voor iedereen in huis", aldus het Plantenasiel Leiden.
De garantie van de tuincentra verschillen per filiaal.