Europese Centrale Bank verlaagt de rente: dit betekent het voor jou

Spaargeld

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor de tweede keer dit jaar het rentetarief verlaagd. Betekent dit dat Nederlandse banken de rente ook gaan verlagen? 

Hoge rente moest inflatie drukken

De ECB verhoogde de afgelopen twee jaar de rente voor banken van 0 procent naar 4 procent om de oplopende inflatie af te remmen. 

Dat werkt als volgt: door de hogere rente van de ECB, verhogen ook Nederlandse banken de rente. Ze willen namelijk het geld van particuliere spaarders aan zich binden om minder geld te lenen bij de ECB tegen deze hoge rente. Vandaar dat ze jou probeerden te verleiden met hoge spaarrentes. 

Als gevolg hiervan was het ook duurder om bij de bank te lenen. Hierdoor investeren huishoudens minder en geven ze minder geld uit. Dit remt de vraag naar goederen en diensten, waardoor de inflatie afremt. 

Rente daalt nu

De inflatie is intussen gedaald naar 2,2 procent, de laagste inflatie in ongeveer drie jaar tijd. Vandaar dat de ECB ruimte heeft om de rente te verlagen naar 3,5 procent. 

En een lagere rente van de ECB maakt het voor banken ook goedkoper om geld te lenen bij deze centrale bank. Hierdoor kunnen zij de spaarrente, rente op leningen en hypotheekrente verlagen. 

Dit betekent het voor je spaargeld

Het wordt hierdoor waarschijnlijk minder aantrekkelijk om geld te sparen bij de bank. De vorige keer dat de ECB de rente verlaagde, verlaagden veel banken namelijk al snel hun spaarrente. Dat valt nu ook te verwachten. 

Dit betekent het voor je hypotheek

Het wordt daarentegen wel aantrekkelijker om een hypotheek af te sluiten. Een renteverlaging door de ECB leidt vrijwel altijd tot een verlaging van de hypotheekrente. Mensen met een variabele hypotheekrente en mensen die een nieuwe hypotheek afsluiten, zullen dit als eerste merken. 

“De eerste banken passen hun hypotheekrente al na twee of drie dagen aan”, vertelt Martin Hagedoorn, productmanager bij De Hypotheekshop, aan RTL Nieuws. “Als je langer wacht, dan gaat niemand meer bij jou geld lenen, omdat concurrenten dan goedkoper zijn.”

De hypotheekrente wordt overigens niet meteen in dezelfde mate verlaagd als de rente van de ECB. Vaak gaat dit in stapjes. 

Meer over