Fragment: Twee keer meer kans op borstkanker door zeer dicht borstklierweefsel
In de uitzending van 11 november gaat het over tienduizenden vrouwen in Nederland met een verhoogd risico op borstkanker. Ze hebben zeer dicht borstklierweefsel. Dit weten ze vaak niet van zichzelf, dit wordt ze bij het bevolkingsonderzoek niet verteld. Een MRI spoort veel meer tumoren op en zou daarmee levens kunnen redden, maar die krijgen ze niet.
Hoger risico wordt bij bevolkingsonderzoek niet gedeeld
Tienduizenden vrouwen in Nederland hebben een verhoogd risico op borstkanker, omdat zij zeer dicht borstklierweefsel hebben. Dit weten ze vaak niet van zichzelf, want dit wordt ze bij het bevolkingsonderzoek niet verteld.
Daardoor hebben ze twee keer zoveel kans op borstkanker, en de aangeboden mammografie werkt bij hen minder goed. Tumoren zijn slecht zichtbaar. Een MRI spoort veel meer tumoren op en zou daarmee levens kunnen redden, maar die krijgen ze niet.
"Het bleek er al jaren te zitten"
Meer dan honderd vrouwen hebben bij Radar gemeld dat er tumoren gemist zijn, sommigen zijn nu ongeneeslijk ziek. “Het bleek er al jaren te zitten en was inmiddels zo groot dat mijn borst geamputeerd moest worden”, schrijft iemand.
“Tweemaal bevolkingsonderzoek heeft een eerder stadium niet aangetoond”, schrijft iemand anders. “Nadat ik zelf om nadere diagnostiek heb gevraagd bleek ik stadium 3 borstkanker te hebben. Met uitzaaiingen naar okselklier.”
Meer dan honderd vrouwen meldden zich bij Radar met verhalen over gemiste tumoren op mammografieën, sommigen zijn nu ongeneeslijk ziek. Radar vraagt tekst en uitleg bij verantwoordelijke instanties. Want waarom krijgen deze vrouwen geen MRI?