Fraude met valse QR-codes op parkeerautomaten: zo werkt het
We gebruiken ze steeds meer, QR-codes. De codes zijn makkelijk in gebruik, maar lijken ook makkelijk gebruikt te kunnen worden voor oplichting. Waar kun je op letten om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichting?
Wat is QR-code-fraude?
Oplichters kunnen QR-codes gebruiken om zo slachtoffers in de val te lokken. Zij plaatsen dan QR-codes op plekken waarvan verwacht wordt dat je middels een QR-code informatie kunt opvragen of kunt betalen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan parkeerautomaten, laadpalen of in mails of brieven. Je scant de QR-code met je camera waarna je naar een site wordt gestuurd die lijkt op een soortgelijke pagina.
QR-code-fraude bij parkeerautomaten
Hoewel QR-code-fraude de laatste tijd populair is, waarschuwt de politie opnieuw voor QR-code-fraude. Dit keer kun je beter oppassen voor valse QR-code stickers op parkeerautomaten. De codes zijn aangetroffen op parkeerautomaten in verschillende gemeenten.
De zogenaamde Scan&Pay-stickers leiden je naar via de QR-code naar een webpagina. Deze pagina lijkt heel erg op de officiële webpagina waar je kunt betalen. Er worden gegevens van je gevraagd waarna je ook je creditcardgegevens moet invullen, dit zijn de gegevens waar het de oplichters om gaat.
Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van oplichting?
QR-code-fraude komt nu dan toevallig voor in de vorm van valse QR-codes op parkeerautomaten, maar oplichters lijken steeds nieuwe vormen te vinden om onschuldige burgers op te lichten. Hoe val je niet ten prooi aan deze QR-code-fraude?
- Controleer het webadres waar de QR-code naar linkt. Doe dit het liefst al voor je hebt doorgeklikt en door bent gelinkt.
- Kijk uit met het checken van QR-codes op openbare plekken. Controleer of er geen QR-code is geplakt over de originele QR-code.
- Kijk uit voor brieven met QR-codes. Hoewel brieven er heel erg ‘echt’ uit kunnen zien, kan ook dit een brief zijn van oplichters.
- Let op verkorte linkjes in de voorvertoning. In principe is de hele link zichtbaar.
- Scan de QR-code met de app van checkjelinkje.nl.
- Activeer een virusscanner op je telefoon, deze houdt malafide websites tegen.
Let wel op: niet elke QR-code linkt door naar malafide websites. Een QR-code is eigenlijk een linkje naar een website, die gelezen kan worden door je camera. Het kan dus ook heel handig zijn. Ben alleen altijd oplettend en bekijk nauwkeurig waar de QR-code naar linkt.
Bronnen: Politie.nl, De Consumentenbond