Geen lege voerbak: zo helpt de dierenvoedselbank huisdieren van minima
Huisdieren kunnen duur uitvallen. De dierenvoedselbank helpt mensen die het minder breed hebben, omdat een lege portemonnee vaak ook een lege voerbak betekent. Om te voorkomen dat viervoeters slachtoffer worden van financiële problemen, schieten dierenvoedselbanken te hulp. Hoe werkt een dierenvoedselbank precies en wat bieden ze allemaal aan? Radar vraagt het de dierenvoedselbank in Amsterdam.
Aanmelding dierenvoedselbank
Een dierenvoedselbank is een voedselbank voor minima, mensen die het laagste salaris of laagste uitkering krijgen, die niet altijd genoeg geld hebben om dierenvoer te kopen.
In veel steden en dorpen zijn er dierenvoedselbanken. De Stichting Amsterdamse Zwerfkatten-voedselbank (SAZ) is bestemd voor mensen die woonachtig zijn in Amsterdam en ook recht hebben op ondersteuning van de reguliere voedselbank. Om een dierenvoedselpakket te ontvangen, moet je je aanmelden op de site van de SAZ. Zij bepalen of je recht hebt op het pakket aan de hand van hun regels en voorwaarden voor deelname.
“Mensen die een pakket ontvangen, moeten drie maanden met het pakket doen. Daarna mogen zij weer na aanmelding een voedselpakket komen halen”, aldus een woordvoerder van de SAZ. De dierenvoedselbank benadrukt dat het pakket dient ter ondersteuning. Het is dus niet de bedoeling dat zij de totale verzorging van de dieren gaan overnemen.
Doneren
De dierenproducten die in de pakketten te vinden zijn, zijn vaak gedoneerd. Zo vertelt de SAZ dat zij regelmatig een mail ontvangen van Stichting Dierenlot waarbij zij een wensenlijst kunnen invullen. “Hier kunnen dan benodigdheden voor honden, katten, vogels, konijnen, hamsters, paarden en dergelijke worden aangevinkt. Dit betreft voor ons voornamelijk dierenvoer voor onze voedselbank.”
Daarnaast ontvangt de SAZ vaak donaties van mensen van wie hun dieren zijn overleden, of een speciaal dieet moeten volgen. “Het overgebleven voer kan dan aan ons worden gedoneerd."
Naast dierenvoer kunnen er ook andere spullen worden gedoneerd bij de dierenvoedselbank. Denk aan krabpalen, kattenbakken of grit. De SAZ vertelt dat zij zich voornamelijk richt op honden en katten. “Wij ontvangen regelmatig vogel- of konijnenvoer. Wat wij niet kunnen gebruiken, doneren wij vaak aan organisaties die zich bezighouden met dieren in het buitenland. Dit zijn vaak asiels in Oost-Europa.”
Dierenarts
Bij de SAZ houden ze zich ook bezig met de opvang van zwerfkatten. “Maar wij bieden ook hulp aan zoals het steriliseren of castreren van katten tegen een sterk gereduceerd tarief. Wij hebben een eigen dierenartsruimte waarin deze operaties plaatsvinden. Ook katten die een gebitsbehandeling nodig hebben, kunnen wij helpen.”
“Regelmatig reserveren wij tijd hiervoor en kunnen dan meerdere katten met hun gebitsproblemen helpen. Ook penisamputaties bij katten die verstopt zitten met blaasgruis worden wij ons uitgevoerd. Chippen en registreren van katten is ook een taak die wij op ons nemen. Net zoals het inenten van katten tegen katten- en niesziekte.”
Uitdagingen
De SAZ vertelt dat zij dagelijks voor een aantal grote uitdagingen komt te staan. Zo moeten zij altijd voldoende voer op voorraad hebben. “Niet alleen voor de voedselbank, maar ook voor onze eigen katten die in de kennels zitten.”
Het is volgens de SAZ weleens voorgekomen dat zij alleen maar hondenvoer gedoneerd kregen. “Het is afgelopen jaar meerdere keren voorgekomen dat wij een tekort hadden aan kattenvoer. Dan worden de voedselpakketten minder groot. Uiteindelijk hebben wij van ons eigen geld voer gekocht om toch zoveel mogelijk mensen te kunnen ondersteunen.”
Daarnaast zorgt dieetvoer voor de nodige problemen. “Het dieetvoer is vrij duur en wij ontvangen dit niet altijd. Ook Dierenlot krijgt dit niet altijd geleverd.” Wanneer er dieetvoer binnenkomt, worden mensen gebeld die dit voer nodig hebben voor hun viervoeter. Zij kunnen dit dan ophalen, buiten de drie maanden om.