Grapefruit en medicijngebruik: waarom gaat dat (soms) niet samen?
Eet jij op z’n tijd een grapefruit of is dit zelfs onderdeel van je dagelijkse routine én slik jij medicijnen of moet je medicijnen gaan slikken? Dan doe je er verstandig aan op te zoeken of grapefruitsap geen of nauwelijks invloed heeft op de werking van jouw medicijnen. Waarom? Radar legt het je uit.
Radar geeft geen medisch advies. Raadpleeg altijd eerst je huisarts.
Waarom gaan grapefruits en medicijnen niet goed samen?
Een grapefruit kan de werking van een medicijn verminderen omdat de afbraak door de vrucht wordt uitgesteld. Het medicijn blijft hierdoor dus langer in je lichaam waardoor je meer medicijn binnenkrijgt dan voorgeschreven. Het gevolg? Mogelijke bijwerkingen.
Het is niet zo dat je lichaam kunt wennen aan de concentratie grapefruitsap, waardoor uiteindelijk de normale afbraak van het medicijn weer op gang komt. Het kan tot drie dagen voordat het effect van het grapefruitsap over is. Elke keer wanneer je wel weer besluit een grapefruit te eten, begint dit weer opnieuw.
Mag je dan helemaal geen grapefruit meer eten als je medicijnen slikt?
Of je helemaal geen grapefruit mag eten tijdens je medicijngebruik hangt af van het label van het medicijn. Staat er op het etiket: ‘Pas op met Grapefruit?’ Dan kun je beter niet meer dan twee keer per week grapefruits eten. Elke keer moet je drie dagen wachten voor je weer een nieuwe grapefruit eet.
Wanneer er op het medicijn staat dat je echt geen grapefruit mag eten, dan is grapefruit eten echt niet verstandig.
Geldt dit advies ook voor andere citrusvruchten?
Dit advies geldt niet voor sinaasappels of mandarijnen. Voor mineola’s geldt hetzelfde advies als voor grapefruits. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts. Eet je altijd veel grapefruit? Dan kun je in dat geval ook het beste overleggen met je huisarts.
Bron: KNMP, Apotheek.nl