He bah, een droge mandarijn! Zo voorkom je 'mandarijnteleurstelling'
Je kent het wel: je denkt lekkere, sappige mandarijnen te hebben gekocht, maar er blijkt toch een droge tussen te zitten. In dit artikel lees je hoe je 'mandarijnteleurstelling' kunt voorkomen.
Mandarijnsoorten
Het AD meldt dat er vier typen mandarijnen zijn: de gewone, de mediterrane, de King-mandarijn en de Satsuma. Tegenwoordig zijn er echter ook mandarijnsoorten zonder pit verkrijgbaar, waaronder de Clementine.
In de zomermaanden worden veel mandarijnen geïmporteerd uit Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Hierdoor zijn ze het hele jaar te koop. In de overige maanden komen deze citrusvruchten onder andere uit Spanje en Marokko.
Dit moet je weten over de Clemenules-mandarijn
André Dietz, specialist en mede-eigenaar van Citrus Sebastia, vertelt aan de krant dat zijn Clemenules (een clementinesoort) van eind oktober tot half januari worden geplukt in Valencia. Daarna worden ze meteen vervoerd naar Nederland, waardoor ze binnen een aantal dagen al bij ons in de fruitschaal kunnen liggen. 'Als je deze soort in maart in de winkel koopt, weet je gewoon dat ze zeker zes weken oud zijn', aldus Dietz.
Waslaag
Normale supermarktmandarijnen worden in één keer geoogst, ongeacht de rijpheid van de vrucht. Ze krijgen een waslaag, zodat ze langer houdbaar blijven. Hierdoor kunnen ze wel een maand worden bewaard. 'De mandarijnen blijven in koelcellen liggen totdat de prijs goed is, zo wordt het een rendabel product', verklaart de specialist.
Weet jij trouwens waar je je mandarijn het beste kunt bewaren, zodat hij langer houdbaar blijft? In dit artikel lees je hoe het precies zit met diverse vruchten en groenten.
Ouder en droger
Sommige supermarktmandarijnen zijn dus ouder en daardoor ook wat droger. En ja..droge mandarijnen zijn minder lekker. Dietz spreekt van 'mandarijnteleurstelling': 'De ene is wel lekker en de andere niet.' Volgens hem weet je dit dus nooit zeker als je mandarijnen in de supermarkt koopt. 'Het is altijd gokken.'
Hoe kun je tóch goede mandarijnen kiezen?
Hij heeft wel een tip om deze teleurstelling (zoveel mogelijk) te voorkomen. Knijp er even in! Als je voelt dat er lucht zit tussen de vrucht en het vel, is de kans groot dat hij al is uitgedroogd.
Wasvrij
Liever wasvrije mandarijnen? Haal ze dan direct bij de teler of kies voor biologische van de groenteboer of uit de supermarkt. Weet je niet zeker of er was is gebruikt? Je kunt het soms ruiken. Mandarijnen zonder waslaag hebben vaak een sterkere geur. Je zou het ook moeten kunnen lezen op het etiket van het netje.
Fruitsoorten met de meeste en minste suiker
Groente en fruit eten is gezond, dat is algemeen bekend. Maar ook in groente en fruit zit suiker, waarvan we weten dat het in grote hoeveelheden niet goed voor je is. Benieuwd hoeveel suiker er in een mandarijn zit? Je kunt hier meer van zulke weetjes vinden over verschillende fruitsoorten.
Bron: AD