Helpen bij het aflossen van een (studie)schuld: wat zijn de mogelijkheden?

Studieschuld

Als je je kind wilt helpen met het afbetalen van zijn of haar studieschuld, kun je dan een bedrag overmaken naar DUO? Of moet je het geld aan je kind zelf schenken? Radar zet de mogelijkheden op een rij. 

Bedrag moet je schenken

Een woordvoerder van DUO vertelt dat je in principe zelf verantwoordelijk bent voor het aflossen van je studieschuld. Wil jij je kind helpen? Dan kun je dus geen geld overmaken naar DUO.

In plaats daarvan maak je geld over naar de rekening van jouw kind zelf. “Je hebt dan wel te maken met belastingregels”, geeft hij als kanttekening. 

Belastingvrij schenken

En inderdaad: je kunt maar een bepaald bedrag belastingvrij schenken. In 2024 gaat het om een bedrag van 6.633 euro. Wil je meer geld overmaken naar je kind? Dan betaalt je zoon of dochter hier 10 procent schenkbelasting over. 

Voor grootouders geldt een ander bedrag. Wil je jouw kleinkinderen helpen met een studieschuld? Dan kun je maximaal 2.658 euro belastingvrij schenken. Bij een hoger bedrag betaalt je kleinkind 18 procent schenkbelasting. 

Hierbij zijn een aantal aandachtspunten van belang:

  • Het bedrag van 6.633 euro geldt voor het hele jaar. Als je meerdere schenkingen doet gedurende het jaar, worden deze bij elkaar opgeteld. 
  • De Belastingdienst telt (groot)ouders als één schenker. Ben je bijvoorbeeld gescheiden en maken jij en je ex allebei een bedrag over naar je (klein)kind? Dan worden deze schenkingen bij elkaar opgeteld. 

Eenmalige hoge schenking

Als ouder kun je er ook voor kiezen om een hoger bedrag te schenken: 31.813 euro. Dit mag maar één keer en ook hierbij zijn er een aantal aandachtspunten:

  • Je kind is tussen de 18 en 40 jaar oud.
  • Je mag deze schenking maar één keer doen.
  • Je mag in hetzelfde jaar niet ook nog 6.633 euro overmaken.
  • Je hebt niet eerder geld geschonken voor bijvoorbeeld een dure studie of een eigen woning. 

Schenkbelasting schenken

Als je een hoger bedrag wilt overmaken, kun je er overigens ook voor kiezen om de schenkbelasting zelf te betalen. Je betaalt dan wel meer schenkbelasting dan jouw (klein)kind zou doen. 

Helpen bij een dringende schuld

Wil je iemand helpen met een dringende schuld? Dan kan dat in sommige gevallen belastingvrij. Het moet dan wel gaan om problematische schulden die direct betaald moeten worden én die diegene met geen mogelijkheid zelf kan betalen (ook niet door bezittingen te verkopen). 

Je kunt iemand bijvoorbeeld helpen met een huurschuld, om te voorkomen dat diegene uit huis wordt gezet. Degene aan wie je geld zou willen schenken, vraagt dan in de aangifte schenkbelasting om de bijzondere vrijstelling voor dringende schulden.