Het populaire matcha: wat is het en hoe weet je of je echte matcha drinkt?
Het drinken van matcha ter vervanging van koffie is enorm populair. Vooral in randstedelijke gebieden is het groene drankje niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De prijzen voor het aanschaffen van matcha variëren sterk. Hoe weet je of je ‘echte’ matcha drinkt en waar komt het poeder vandaan? Radar vraagt het aan voedingsmiddelentechnoloog Ijsbrand Velzeboer.
Wat is matcha?
Matcha is poeder van de theeplant Camellia Sinensis. Het is een poedervormige thee gemaakt van gedroogde jonge theebladeren. Het poeder wordt geklopt met heet water, het mengseltje wordt daarna toegevoegd aan warme of koude (plantaardige) melk.
Het drinken van het drankje zou werken tegen hart-en vaatziekten en rijk zijn aan vitamine C en A, ijzer, calcium en kalium. Daarnaast zou het consumeren van matcha het immuunsysteem versterken. Een tal van gezondheidsvoordelen maakt het drankje alsmaar populairder.
Waar komen die prijsverschillen vandaan?
Wie een matcha latte graag thuis zelf maakt kan op het internet een hoop verschillende matcha poeders vinden. De prijzen voor een zakje liggen tussen de tien en honderden euro’s. Waarom verschillen deze prijzen zo sterk en welke matcha is ‘echte’ matcha? Radar vraagt het voedingsmiddelentechnoloog Ijsbrand Velzeboer.
‘Matcha is een onbeschermde aanduiding’
“Mat-Cha betekent niets anders dan gemalen thee in het Chinees en Japans. In het Engelse dialect (cockney) wordt thee ook aangeduid als Cha”, vertelt Velzeboer. “Als gezegd is het een onbeschermde aanduiding. Het wordt meer verkocht door het onderbuikgevoel aan te wakkeren en het vooral als een superfood te omschrijven.”
“De term superfood is ook onbeschermd. Zo kan ik een appel ook superfood noemen als ik dat wil”, legt Velzeboer uit.
Hoe komt matcha aan de herkenbare groene kleur?
De heldere groene kleur die matcha kenmerkt heeft matcha volgens Velzeboer te danken aan het groeiproces van de thee. “De echte Matcha theeplantages laten de theeplant, de gewone camellia sinensis, de laatste weken in het donker groeien.
De bedoeling is dat de fotosynthese afgeremd wordt en er zo meer chlorofyl geproduceerd wordt. Dit bevat de groene kleurstof.” Chlorofyl is een natuurlijk kleurpigment waardoor planten groen kleuren.
‘Vijfhonderd tot duizend euro per kilogram’
Velzeboer benadrukt dat ‘echte’ matcha duur kan uitvallen. “Je betaalt wel vijfhonderd tot duizend euro per kilogram.” Daarnaast merkt de voedingsmiddelentechnoloog op dat matcha thee in pure vorm erg bitter kan smaken. “Het moet opgelapt worden met gember, suiker of zuivel om die vervelende bittere smaak weg te krijgen.”
Wie online dus matcha poeder voor een vriendelijke prijs aanschaft, loopt het risico geen echte matcha poeder te kopen. Is er een alternatief? “Chinese groene thee komt in mijn ogen het dichtst bij de matcha thee en wordt getrokken. Dat is wat anders dan de thee in gemalen vorm te consumeren.”
‘Koop gewoon losse thee’
Daarnaast raadt Velzeboer aan om biologische thee te kopen. “Thee kan vol zitten met pesticiden. Koop gewoon losse thee en geniet ervan. Het papier van de theezakjes bindt het vet dat uit de thee komt en daarmee het aroma. Ga niet mee in de hype van Matcha dat wellicht door influencers gepromoot wordt.”
Daarnaast voegt Velzeboer nog toe: “Vermijd de parfum thee zoals Earl Grey, en fruitsmaakjes want dat is gewoon oude en slechte thee uit Argentinië bijvoorbeeld.”