Hoe weet je of het energielabel van je huishoudelijke apparaat klopt?

Energielabel

Op veel apparaten zit een energielabel dat laat zien hoe zuinig het apparaat is met energie. Hoe weet je als consument of dit energielabel klopt? 

Deze informatie staat op het energielabel

Het energielabel is een verplicht label van de Europese Unie waarop informatie over bijvoorbeeld het stroom- en waterverbruik van het apparaat te lezen is. Welke informatie er allemaal te zien is, is afhankelijk van het soort apparaat. 

Bij een wasmachine zie je bijvoorbeeld hoeveel kWh het apparaat verbruikt per 100 wasbeurten, wat de capaciteit van de wasmachine is en hoelang het eco-programma duurt. Ook staan het watergebruik, het centrifugeresultaat en geluidsniveau vermeld. 

Zo komen apparaten aan een energielabel

Voor al deze cijfers moeten fabrikanten zelf metingen uitvoeren. Bij wasmachines meten ze bijvoorbeeld hoeveel energie het apparaat verbruikt tijdens het eco-programma met een volle, halfvolle en kwartvolle trommel. Hier nemen ze vervolgens een gemiddelde van. 

“De energieklasse wordt vervolgens door middel van een berekening en een tabel bepaald, en is afhankelijk van de Energie-efficiëntie-index”, legt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit.

De formule voor deze efficiëntie-index is vrij technisch. In het kort komt het neer op een vergelijking tussen het energieverbruik van jouw wasmachine en het energieverbruik van een referentie-wasmachine met vergelijkbare capaciteit.

Kun je controleren of het energielabel klopt?

Als fabrikanten zelf deze metingen en berekeningen uitvoeren, hoe weet jij dan als consument of het echt klopt? Dat vroeg een van onze forumgebruikers zich af. 

Zijn Bosch vaatwasser met energielabel A zou namelijk 0,54 kWh per gedraaid programma verbruiken, maar verbruikt in werkelijkheid bijna het dubbele (1,10 kWh).

Volgens de woordvoerder van de NVWA kun je hieruit niet afleiden of het energielabel A klopt. “Je moet immers het energieverbruik van het eco-programma én van het standaardprogramma meten en dan de genoemde berekening uitvoeren.” 

En omdat het verbruik van je vaatwasser ook afhangt van de watertemperatuur en de grootte van je vaat, is het eigenlijk heel moeilijk om te controleren of het energielabel echt klopt. 

NVWA houdt toezicht

De NVWA houdt hier toezicht op. De woordvoerder legt uit dat ze steekproefsgewijs controleren door middel van laboratoriumonderzoek, fysieke en digitale inspecties. 

Klopt de energieklasse niet? Dan eisen ze dat de fabrikant een corrigerende handeling uitvoert: bijvoorbeeld dat ze het product terugroepen uit de handel. Als de fabrikant dit niet doet, komt er een bestraffende sanctie zoals een boete bovenop.

Meer over