Is duurdere paracetamol beter dan goedkope?
Jaarlijks slikken we in Nederland zo’n 2 miljard paracetamolletjes, en de kosten die pillen lopen flink uiteen. Bij de grote drogisterijketens betaal je vaak minder dan 1,50 euro voor een huismerkverpakking met 50 tabletten. Bij de apotheek leg je al snel het dubbele neer. Waar komen de prijsverschillen bij die populaire pilletjes uit ons medicijnkastje vandaan?
Geen verschil
Laten we beginnen met de hamvraag: Zit er verschil tussen dure en goedkope paracetamol? “Als het gaat om pijnstillende werking, is het antwoord nee”, zegt Bernard Mauritz, directeur van Neprofarm, de branchevereniging voor zelfzorgmiddelen.
Waar komen die prijsverschillen dan vandaan? “Op zo’n 80 procent van de verkochte paracetamol wordt geen of nauwelijks winst gemaakt. De grote drogisterijketens verkopen het als huismerk bijna tegen kostprijs”, zegt Mauritz.
Geweldig lokkertje
“Het is namelijk een geweldig lokkertje; iedereen koopt het en iedereen weet dat het daar goedkoop is. En als je dan toch in de winkel bent, koop je waarschijnlijk nog wel wat andere dingen waar wél winst op wordt gemaakt.”
Daar zit volgens Mauritz dan ook meteen een grote reden voor het prijsverschil. Bij de apotheek is het geneesmiddel duurder, zelfs een generiek merk, omdat het daar niet wordt gebruikt als prijsinstrument om de klant tegelijk andere producten te laten kopen.
Zorgt goedkope medicatie voor nonchalant gebruik?
Volgens Mauritz heeft Nederland, met zijn grote drogisterijketens, een uitzonderingspositie vergeleken met andere landen. Want daar koop je geneesmiddelen meestal bij de apotheek. “Daar betaal je dan ook een reëlere prijs voor paracetamol. Je kunt je afvragen of we met de supergoedkope pillen in Nederland wel het juiste signaal geven. Goedkope medicatie kan aanzetten tot nonchalant gebruik.”
Waarom toch duurdere pillen kopen?
Toch zijn er ook mensen die kiezen voor het duurdere pakje paracetamol; een A-merk, of kopen bij de apotheek. Mauritz legt uit dat sommige mensen minder vertrouwen hebben in goedkope middelen en liever wat meer geld uitgeven aan producten die ze meer vertrouwen en wellicht fijner in gebruik vinden.
Want ook al zijn de werkzame stoffen in alle paracetamol hetzelfde, A-merken kunnen een prettigere ‘slikervaring’ bieden. “Duurdere pillen kun je soms makkelijker breken, lossen beter op in water of zijn wat ronder om het slikken te vergemakkelijken.”
China
Een ander interessant element in het paracetamolverhaal is dat 35 procent van de grondstoffen voor dit middel uit China komt. Laten de grootste verkopers van goedkope paracetamol; Kruidvat en Trekpleister – volgens Mauritz goed voor de helft van alle drogisterijen in Nederland – nu in Chinese handen zijn.
In dit artikel kijken we naar de prijsverschillen van de gewone tabletten en laten we capsules en filmomhulde tabletten buiten beschouwing.