Is het stroomtarief gedaald sinds energieleveranciers terugleverkosten rekenen?

Stekkerblok

Bijna alle energieleveranciers rekenen terugleverkosten aan klanten met zonnepanelen. Op die manier zouden de kosten van het terugleveren van stroom aan het net eerlijker verdeeld worden en zou het stroomtarief omlaag kunnen. Is dat eigenlijk wel gebeurd? Radar vraagt het vergelijkingswebsite Independer. 

Waarom zou het stroomtarief dalen?

Zonnepanelen wekken allemaal op hetzelfde moment stroom op. Namelijk overdag als de zon schijnt. Op dat moment is de vraag naar stroom juist relatief laag, waardoor er veel stroom teruggeleverd wordt aan het net. Dit kost energiemaatschappijen geld en dat hebben ze lange tijd doorberekend in het stroomtarief. 

Omdat veel energiemaatschappijen dat oneerlijk vonden ten opzichte van klanten zonder zonnepanelen zijn ze terugleverkosten gaan rekenen aan klanten met zonnepanelen. De kosten van het terugleveren zijn hierdoor geen onderdeel meer van het stroomtarief, dat daardoor zou dalen. 

Eneco verwoordde het eerder dit jaar bijvoorbeeld als volgt: “Aangezien de terugleverkosten geen onderdeel meer uitmaken van het stroomtarief, is straks ruim driekwart van de Eneco klanten financieel voordeliger uit.”

Ook Vattenfall meldde dat veel klanten goedkoper uit zouden zijn door de introductie van terugleverkosten: “Ongeveer 70 procent van de klanten is uiteindelijk voordeliger uit dan in de situatie zonder vaste terugleverkosten.”

Is het stroomtarief gedaald?

We vragen Independer te controleren of het stroomtarief van deze energiemaatschappijen ook daadwerkelijk gedaald is sinds ze terugleverkosten in rekening brengen. Eneco doet dit sinds juni 2024, Vattenfall vanaf juli 2024.

Independer laat het volgende weten: “Bij Eneco was het tarief op 31 mei 0,17222 euro voor mensen zonder panelen en voor mensen met panelen. Dit tarief gold ook op 1 juni, maar op 6 juni werd het voor beide groepen verlaagd naar 0,14735 euro.” Het tarief is dus daadwerkelijk omlaag gegaan. 

“Bij Vattenfall kwam het aanbod onderaan de streep op 30 juni op een voorschotbedrag van 217 euro. Op 1 juli is dat aanbod 175 euro. Ook zij hebben het aanbod dus scherper gezet.” 

Hoeft niet te komen door terugleverkosten

Toch geeft Independer hier een kleine kanttekening bij. Er is namelijk niet met zekerheid te zeggen dat dit door de terugleverkosten komt. “Dat kan komen door de introductie van de terugleverkosten, maar ook doordat er wellicht op dat moment goedkoper ingekocht kon worden op de beurs.”

Soms lager vastrecht zonder panelen

Hoe zit het bij andere maatschappijen en andere kosten? Zijn mensen zonder zonnepanelen in de basis goedkoper uit dan mensen met zonnepanelen? Independer zet de huidige tarieven, cashbacks, terugleverkosten, vaste leveringskosten en de geschatte voorschotbedragen van alle energieleveranciers voor ons op een rij. 

Hieruit blijkt dat de vaste leveringskosten bij twee leveranciers lager zijn voor mensen zonder zonnepanelen. 

Zo rekent Engie 15,65250 euro vastrecht aan mensen met zonnepanelen en 6,66833 euro aan klanten zonder panelen. En hanteert Coolblue Energie 25 euro vastrecht voor mensen met panelen en 7,50 euro voor mensen zonder zonnepanelen. 

Hogere loyaliteitsbonus zonder panelen

Ook bij de loyaliteitsbonus maken verschillende leveranciers onderscheid in klanten met en zonder zonnepanelen:

  • Engie geeft geen loyaliteitsbonus aan klanten met zonnepanelen. Voor mensen zonder zonnepanelen is de bonus 250 euro.
  • Bij Budget Energie krijgen klanten met panelen 360 euro loyaliteitsbonus, klanten zonder ontvangen 460 euro bonus. 
  • Innova Energie geeft 300 euro bonus aan zonnepaneelbezitters en 400 euro aan mensen zonder panelen. 
  • United Consumers maakt een minder groot onderscheid: 350 euro voor mensen met zonnepanelen en 360 euro voor mensen zonder. 
  • Mega betaalt 440 euro loyaliteitsbonus aan mensen met panelen en 477 aan klanten zonder zonnepanelen. 
  • Gewoon Energie hanteert een loyaliteitsbonus van 295 euro voor paneelbezitters en 395 euro voor klanten zonder panelen. 

Wat kunnen we concluderen?

“Door de invoering van terugleverkosten zijn mensen met panelen duurder uit ten opzichte van toen er nog geen terugleverkosten waren”, concludeert Independer. 

“Daarmee kan je ook zeggen dat mensen zonder panelen geen extra kosten in rekening hebben gekregen die ze anders wel hadden gehad als de kosten niet specifiek aan mensen met panelen werden toegeschreven.”

Deze tarieven zijn vastgesteld op 5 september 2024. De uitgangssituatie is een gezin dat 2500 kWh aan stroom verbruikt en 1200 m3 aan gas.