'Kabinet lanceert voucherbank als garantiefonds voor gedupeerde reizigers'

07122020schiphol.jpg

Het kabinet lanceert een voucherbank om te garanderen dat toeristen hun geld voor een geschrapte pakketreis terugkrijgen als hun touroperator dat niet kan betalen. Dat maakt het kabinet volgens De Telegraaf deze week bekend.

De krant kreeg via een ingewijde inzage in de opzet van deze voucherbank. Er zouden staatsleningen van 400 miljoen euro beschikbaar worden gesteld. SGR-topman Erik Jan Reuver zegt dankzij de voucherbank de tegoedbonnen te kunnen garanderen tot 31 maart 2021. De totale geschatte waarde van alle reisvouchers is bijna een miljard euro.

De voucherberg hangt als een zwaard van Damocles boven de reiswereld

Al in het voorjaar besloten reiskoepel ANVR en garantiefonds SGR om gedekte vouchers in het leven te roepen, waarmee gedupeerde toeristen hun geannuleerde vakanties later konden omzetten in een nieuwe reis of na maximaal een jaar alsnog geld terug zouden krijgen. Omdat de coronasituatie nog altijd uiterst onzeker is, hangt die voucherberg als een zwaard van Damocles boven de reiswereld. Koortsachtig was het overleg met de ministeries van Economische Zaken en Financiën om meer steun, naast de regelingen voor personeelskosten en vaste lasten. Alleen zo kan een faillissementsgolf worden voorkomen.

Lees ook: Maakt corona een einde aan spotgoedkope vliegtickets?

Bron: ANP MediaWatch/ De Telegraaf