'Kabinet neemt stikstofadvies over: maximumsnelheid omlaag'

stikstof-advies-remkes-03102019.jpg

Het kabinet neemt het advies van oud-minister Remkes voor de aanpak van de stikstofcrisis grotendeels over. Dat betekent dat de maximumsnelheid op een aantal wegen omlaag gaat en dat de veestapel rond natuurgebieden wordt verkleind. Dat maakt het kabinet zeer waarschijnlijk vrijdag bekend, melden Haagse bronnen aan het AD. 

De regeringscoalitie wil per natuurgebied kijken wat voor maatregelen er nodig zijn om het stikstofprobleem aan te pakken. De coalitiepartijen zijn het eens en rekenen erop dat het kabinet vrijdag uitsluitsel kan geven.

Waarschijnijk geen algemene maatregelen

De regeringspartijen overlegden donderdag op het ministerie van Landbouw over een oplossing voor de stikstofproblematiek. 'We hebben gewikt en gewogen en nu mag de ministerraad morgen beslissen', zei Klaas Dijkhoff, de leider van de VVD in de Tweede Kamer, na afloop. Ook zijn D66-collega Rob Jetten beaamde dat 'de ministerraad het morgen verder gaat afronden'.

Dijkhoff leek erop te zinspelen dat er geen algemene maatregelen komen die overal gelden, zoals een algehele verlaging van de snelheid op autowegen, maar maatwerk. 'Je moet natuurlijk wel heel goed kijken wat waar helpt en welke impact iets in een bepaald gebied heeft.' Hij denkt dat er genoeg oplossingen zijn bedacht om 'dingen vlot te kunnen trekken'.

Update 4:43 'Geen bewijs voor werking maatregelen stikstofcommissie'

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat langzamer rijden de stikstofuitstoot wezenlijk vermindert. Dat zegt de directeur van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid Henk Stipdonk in Trouw. 

'Er is in de wetenschap nog heel weinig bekend over het effect van een verlaging van de snelheidslimiet op de uitstoot van stikstofoxiden door het wegverkeer', aldus Stipdonk in de krant. Volgens de wetenschapper is er in het rapport van de commissie onder leiding van Johan Remkes ook geen wetenschappelijk bewijs voor de bewering.

'Minder dan één procent uitstootvermindering'

Stipdonk denkt dat de stikstofuitstoot met minder dan een procent zou worden verminderd door de maximale rijsnelheid aan te passen. Toch houdt hij een slag om de arm. 'We weten het niet precies. Je zou willen dat zo’n besluit wordt gebaseerd op wetenschappelijke kennis. Maar zo ver zijn we nog niet.'

Bron: ANP Mediawatch / AD