Keurmerk moet parkeren bij luchthaven veiliger maken

parkeren-luchthaven-keurmerk-14012020.jpg

Als je op vakantie gaat en je rijdt met je auto naar het vliegveld, wil je je auto zonder zorgen nabij de luchthaven kunnen parkeren. Er zijn genoeg bedrijven die deze dienst aanbieden, maar het blijkt dat deze zich niet altijd aan de regels houden. Nu heeft Stichting Kwaliteitszorg Parkeren in samenwerking met de ANWB een keurmerk ontwikkeld, dat voor consumenten duidelijk moet maken waar ze comfortabel en veilig hun auto kwijt kunnen.

De sleutel van je auto raakt kwijt, je krijgt boetes voor andermans verkeersovertreding in jouw auto of je staat na je vlucht uren te wachten totdat je je auto krijgt voorgereden. Het zijn allemaal problemen die voor kunnen komen wanneer je gebruikmaakt van een valetparkeerservice bij een vliegveld. Het keurmerk Kwaliteitszorg Parkeren (waar naast de ANWB ook de politie, Marechaussee, verzekeraars en leasemaatschappijen bij betrokken zijn), moet hier verandering in gaan brengen. 

Onafhankelijke audits en geschillencommissie

Een parkeerbedrijf dat het keurmerk draagt, wordt 'objectief op een groot aantal zaken gecontroleerd'. Aan de hand van onafhankelijke audits, uitgevoerd door gespecialiseerde bureaus, controleert de stichting op kwaliteit en betrouwbaarheid.

Mochten gecertificeerde bedrijven zich toch niet aan de regels houden, kunnen consumenten zich (nadat ze hebben geprobeerd het met het bedrijf op te lossen) richten tot de Geschillencommissie van de stichting Kwaliteitszorg Parkeren. 'De geschillencommissie doet dan een bindende uitspraak', zegt Angélica Gravendijk van de stichting. 

Op de website van Kwaliteitszorg Parkeren vind je het Pakket van Eisen waaraan een parkeerbedrijf moet voldoen om het keurmerk te krijgen. 

Ook staat daar een lijst van gecertificeerde parkeerbedrijven

Uitzending Radar: parkeerbedrijven Schiphol

Radar besteedde eerder aandacht aan de louche parkeerbedrijven op vliegvelden. Gedupeerden van het bedrijf Schiphol Valet Parkeren kregen vijf bekeuringen in de periode dat ze hun auto bij het parkeerbedrijf hadden geparkeerd. Verslaggever Fons Hendriks ging langs bij de gedupeerden, om vervolgens het bedrijf op het matje te roepen. Bekijk het fragment via onderstaande link terug. 

Louche parkeerbedrijven op Schiphol | Radar checkt