Kwaliteitsverschil ziekenhuizen - reactie Minister Agema
Tijdens de uitzending op 16 september 2024 besteedt Radar aandacht aan kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen. Radar vroeg het Ministerie om een reactie.
Met deze brief wordt de motie Van den Hil uitgevoerd. In de brief wordt beschreven welke stappen worden gezet om patiënten van meer informatie over kwaliteit van zorg te voorzien als het gaat om de medisch specialistische zorg.
Het is belangrijk dat patiënten en hun naasten makkelijk betrouwbare en begrijpelijke informatie kunnen vinden over de behandeling van hun aandoening. Op deze manier kan een patiënt, op basis van de juiste informatie, samen met de zorgverlener beslissen over de behandeling. Naast de keuze voor een behandeling kan ook de keuze voor een zorgaanbieder belangrijk zijn voor patiënten. In de praktijk lopen behandeluitkomsten van zorgaanbieders soms uiteen. Voor patiënten is van belang of deze verschillen actueel zijn en wat de reden van deze verschillen is. Deze informatie hebben patiënten nodig om geïnformeerd te kunnen kiezen bij welke zorgaanbieder zij behandeld willen worden.
In de praktijk weten patiënten en naasten vaak niet de verschillen tussen zorgaanbieders of tussen uitkomsten van behandelingen, omdat er voor hen geen begrijpelijke en inzichtelijke informatie beschikbaar is. Het is van belang dat de informatiepositie van patiënten beter wordt. Door verschillende partijen wordt hier hard aan gewerkt: Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), Federatie Medisch Specialisten (FMS). Maar het is een complex dossier, waarop extra inzet nodig is.
In bovengenoemde brief worden de verschillende acties genoemd om de informatiepositie van de patiënt te verbeteren die VWS onderneemt samen met bovengenoemde partijen, Zorginstituut Nederland (ZiN), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zo wordt binnen het programma Uitkomstgerichte Zorg al een aantal jaar gewerkt om meer inzicht in uitkomsten van zorg te krijgen en deze uitkomstinformatie te bespreken om samen beslissen te optimaliseren. Ook kijkt de Tweede Kamer momenteel naar een Wetsvoorstel kwaliteitsregistraties zorg. Dit wetsvoorstel is nodig om de wildgroei in kwaliteitsregistraties aan te pakken en de kwaliteitsregistraties die er toe doen beter te laten functioneren. Daarnaast wordt gekeken of de overheid een andere rol moet krijgen in het transparant maken van kwaliteitsinformatie. Voor meer informatie over de verschillende acties, zie de brief.
Om patiënten geïnformeerd keuze te kunnen laten maken, is het van belang dat er op korte termijn flinke stappen worden gezet. Daarvoor doen de verschillende partijen hun uiterste best, maar het is een complex dossier dat tijd vraagt. De voortgang houden we nauwlettend in de gaten.