Landen willen verkeersveiligheid verbeteren door meer informatie te delen

verkeersveiligheid-03062019.jpg

Nederland, Duitsland, Finland, Spanje en Luxemburg, en fabrikanten van auto's en navigatiesystemen gaan informatie delen om de verkeersveiligheid te verbeteren. De samenwerking is bekendgemaakt tijdens een congres over slimme mobiliteit in Eindhoven.

'Tot nu toe hielden de betrokken partijen deze informatie voor zichzelf', aldus minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). 'Vandaag hebben we afgesproken dat data die belangrijk zijn voor de verkeersveiligheid worden uitgewisseld tussen autofabrikanten en landen.'

Gegevens over spookrijders en gladheid uitwisselen

Autoproducenten BMW, Volvo, Ford en Daimler nemen deel aan het project net als TomTom en Here, die navigatiesystemen produceren. Ze gaan gegevens over zaken als gladheid en spookrijders uitwisselen. Volgens de minister gaan miljoenen automobilisten van deze informatie profiteren.

Mogelijk sluiten zich meer landen en ondernemingen aan bij deze samenwerking. Daarover lopen de gesprekken nog.

Ben je nog bij met de verkeersregels?

Ontwikkelingen in de mobiliteit stoppen niet, daarom blijven de verkeersregels meeveranderen. Ben jij op de hoogte bent van de nieuwste wetten en regelingen?

Lees meer over verkeersregels

Stimuleren van slimme technologie in auto's

Op het congres maakte het ministerie ook afspraken met verzekeraar Achmea, de ANWB, brancheorganisaties BOVAG, RAI en Focwa en tientallen andere organisaties. Ze willen samen het gebruik van slimme technologie in auto's in de komende jaren stimuleren. Het gaat bijvoorbeeld om auto's die automatisch op de rem trappen als ze berekenen dat er een aanrijding dreigt, ook als de automobilist zelf dat nog niet ziet. Andere slimme hulpen kunnen mensen waarschuwen dat ze hun rijbaan dreigen te verlaten, of dat iets of iemand in de dode hoek zit. Zulke technologie helpt automobilisten en kan risico's verminderen.

Bron: ANP