Massagestoelen: goed voor je lichaam of niet?
De massagestoel is op het vliegveld een groot succes, even los gemasseerd worden door dit mechanische systeem voordat je vertrekt met je vlucht. Zijn massagestoelen goed voor je lichaam? Of kun je ze beter vermijden? Radar vraagt het aan fysiotherapeuten.
Massagestoelen in plaats van fysiotherapie
Fysiotherapeute Anna van Staalduinen vertelt dat het gebruik van een massagestoel een passieve manier is om bijvoorbeeld tijdelijke ontspanning of pijndemping te ervaren.
“Massagestoelen hebben een klein effect op ervaren spierpijn en spierspanning. De effecten hiervan zijn mogelijk psychologisch en er zijn indicaties dat onderliggende neurofysiologische processen een rol spelen”, aldus Van Staalduinen. Zij benadrukt dat de massagestoel op korte termijn voor pijnvermindering kan zorgen, maar dat het vrijwel geen effect heeft op de lange termijn.
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) benadrukt dat de werking van een massagestoel niet past bij de opvattingen waarop fysiotherapie is gebaseerd. “Een massagestoel kan dus in geen enkel opzicht een goed alternatief zijn voor fysiotherapie.”
Beroepsprofiel fysiotherapeut
In het ‘Beroepsprofiel Fysiotherapeut’ dat door de KNGF wordt uitgebracht, zijn de opvattingen te vinden waarop fysiotherapie is gebaseerd. Het profiel beschrijft het vakgebied van de fysiotherapie en de uitoefening ervan.
“Als een bepaalde handeling niet tot het vakgebied van de fysiotherapie behoort, mag deze geen deel uitmaken van de fysiotherapeutische zorg en mag je deze handeling niet vanuit de beschermde beroepstitel fysiotherapeut uitvoeren”, aldus het KNGF. Dus een massagestoel valt niet binnen het vakgebied van de fysiotherapie en kan dus niet worden gebruikt ter vervanging van een fysiotherapeut.
“De massagestoel is een lichaamsgerichte handeling die mogelijk zou kunnen bijdragen aan ontspanning en daarmee een ondersteunende rol vervult”, benadrukt het KNGF.
Zijn massagestoelen goed voor je lichaam?
De invloed van massagestoelen op het menselijk lichaam is zeer beperkt. De stoel kan volgens het KNGF bijdragen aan ontspanning, maar er is geen logisch verband tussen het gebruik van een massagestoel en het oplossen van een probleem via klinisch redeneren.
Van Staalduinen benadrukt dat het gebruik van een massagestoel goed kan voelen, maar er zitten weinig gezondheidsvoordelen aan. “Er zijn alternatieven die beter onderbouwd zijn en bijdragen aan een duurzame gezondheid.”