Nieuwe aanhouding voor lekken GGD-gegevens

15:02 GGD Datalek.jpg

Een zesde man is gearresteerd voor de diefstal van persoonsgegeven uit de coronasystemen van de GGD. Het gaat om een 18-jarige man uit Den Haag. Hij werd afgelopen vrijdag opgepakt, heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De zaak kwam eind januari aan het licht, toen RTL Nieuws ontdekte dat gegevens van mensen die zich op het coronavirus hadden laten testen, te koop werden aangeboden via de chatapp Telegram. Het ging onder meer om namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en burgerservicenummers. Zulke gegevens zijn heel interessant voor cybercriminelen. Zij kunnen de nietsvermoedende gedupeerden benaderen en proberen om ze geld af te troggelen. Maar ze kunnen zich ook bij bedrijven voordoen als de gedupeerden en zo bijvoorbeeld abonnementen afsluiten.

Al vijf eerdere arrestaties voor export persoonsgegevens

Een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo werden vrij snel opgepakt. Ze werkten voor een callcenter dat de GGD gebruikt voor het maken van afspraken. Zo hadden ze toegang tot de computersystemen en daar zouden ze de persoonsgegevens uit geëxporteerd hebben.

Later arresteerde de politie ook een man van 25 uit Amstelveen, een 22-jarige man uit Heiloo en een 21-jarige Rotterdammer. De eerste twee verdachten zitten nog vast, de andere drie zijn inmiddels weer vrijgelaten maar blijven verdachte. Het is niet bekend of de Hagenaar nog in hechtenis zit.

Geen uitspraken over verdachtes van OM, politieonderzoek naar data-lek loopt nog

Het Openbaar Ministerie (OM) wil niet zeggen wat de rol van de vier overige verdachten was en houdt het erop dat ze mogelijk betrokken waren. Bovendien zegt het OM niets over in beslag genomen spullen. Het is ook niet bekend of de latere vier verdachten, net als de eerste twee, voor de GGD werkten.

De politie die onderzoekt of mensen de persoonsgegevens hebben gekocht, zegt dat "nog niet" te kunnen uitsluiten.

Bron: ANP