Nieuwe regels voor ZZP’ers in het nieuwe jaar: dit betekent het voor jou
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst meer handhaven op schijnzelfstandigheid. Zo krijgen bedrijven en organisaties die zzp’ers inhuren voor werk dat niet zelfstandig kan worden uitgevoerd, een boete of naheffing. Het heeft grote gevolgen voor zelfstandigen. Ben jij zelfstandige? Dan betekenen de nieuwe regels dit voor jou.
Hoe ziet deze handhaving eruit?
Het opheffen van het handhavingsmoratorium, waardoor de oude en nieuwe regels worden gehandhaafd, zijn gericht op het creëren van een duidelijke arbeidsrelatie tussen een werkgever en zelfstandige. Dit betekent dat er actief gecontroleerd zal gaan worden op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst. Bij twijfel kunnen zij gaan vallen onder regels die ook gelden voor werknemers. Wanneer er binnen een bedrijf sprake is van schijnzelfstandigheid en het bedrijf niet voldoet aan de opgestelde regels, dan kan de Belastingdienst het bedrijf een naheffing opleggen tot vijf jaar terug.
Wat gaat er veranderen?
In 2025 wordt het handhavingsmoratorium op de wet DBA opgeheven. Dit houdt concreet in dat de Belastingdienst met terugwerkende kracht boetes kan opleggen, als er sprake is van opzet. Er was afgelopen jaar nog twijfel of die handhaving er écht zou komen, omdat de criteria van schijnzelfstandigheid voor velen nog onduidelijk zijn.
Hoewel het nog steeds niet helemaal duidelijk is over de exacte criteria waarop de Belastingdienst gaat handhaven, is er een aantal dingen zeker.
Als er sprake is van schijnzelfstandigheid, zal de Belastingdienst voortaan eerst bij de opdrachtgever aankloppen. Dit betekent dat de opdrachtgever verantwoordelijk kan worden gehouden en extra kosten moet betalen, zoals sociale premies en vakantiegeld, die anders niet waren betaald. Het is ook de taak van de zzp'er om samen met de opdrachtgever schijnzelfstandigheid te voorkomen. Goede communicatie tussen beide partijen is dus erg belangrijk vanaf 2025.
2025: Overgangsjaar voor de wet DBA
In 2025 zal de Belastingdienst nog geen boetes uitdelen voor schijnzelfstandigheid. Het jaar wordt gezien als een overgangsperiode waarin opdrachtgevers de tijd krijgen om zich aan de regels aan te passen. Als een opdrachtgever kan laten zien dat er stappen worden ondernomen om schijnzelfstandigheid te voorkomen, krijgt deze geen boete.
Einde van modelovereenkomsten
Tot nu toe konden opdrachtgevers en zzp'ers gebruikmaken van modelovereenkomsten die waren goedgekeurd door de Belastingdienst. Deze werden gebruikt om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Vanaf 2025 worden deze modelovereenkomsten uitgefaseerd omdat de werkelijke samenwerking vaak anders was dan in de overeenkomst stond beschreven.
Wat verandert er nog meer in 2025?
Er komt geen 'verplicht' minimum uurtarief, maar wordt wel als norm gezien. Het minimumtarief van € 33,- per uur is meer een norm dan een verplichting. Maar dat betekent niet dat er geen gevolgen zijn als je een lager uurtarief hanteert. Wanneer het uurtarief voor een opdracht lager dan het minimum ligt, ziet de Belastingdienst dit als kenmerk van schijnzelfstandigheid
De gezagsverhouding tussen de opdrachtgever en zelfstandige wordt verduidelijkt. Zo wordt in kaart gebracht of de zelfstandige werkt onder gezag van de opdrachtgever of echt onder eigen inzicht en sturing werkt. Zo niet? Dan kan de zelfstandige worden aangemerkt werknemer en hierdoor vallen onder andere regels.
Het doel van de nieuwe regels is het aanbrengen van een verduidelijking wanneer een zelfstandige echt als zelfstandige werkt of als verkapt medewerker. Het zou voor zelfstandigen zorgen voor meer zekerheid op de arbeidsmarkt.
Wil je weten wat dit voor jou betekent? De Overheid legt het hier uit.