Online BHV-cursus: kun je iemand leren reanimeren via video’s?
Het lijkt logisch dat reanimeren, brandblussen en evacueren vaardigheden zijn die je in de praktijk moet oefenen. Toch zijn er op internet aanbieders te vinden van online BHV-cursussen. Zonder ooit te hebben geoefend op een reanimatiepop of een brandblusser in de hand te hebben gehad, krijg je een bhv-diploma op de mail gestuurd. Is dit wel veilig?
Hoe ziet een online BHV-cursus eruit?
Op de website van de Arbeidsinspectie staat dat een BHV’er “eenvoudige hulp kan verlenen bij iemand die onwel is geworden of gewond is geraakt”.
Een online cursus bestaat uit stukken tekst met uitleg en met video’s die laten zien hoe de oefeningen eruit zien. Na het lezen en bekijken van alle content moet je een toets halen. Na een paar uur heb je alle onderwerpen doorlopen en krijg je je diploma.
‘Best schokkend’
Liesbeth de Vos-Schuilenga is spoedeisende hulp arts bij het ETZ ziekenhuis in Tilburg. Ze is niet te spreken over de online cursussen. “Dit is best schokkend." Na het volgen van deze online cursus kun je zeker nog niet reanimeren.”
“Bij een hartstilstand stopt de circulatie van bloed door het lichaam. Als er niet wordt gereanimeerd treedt er binnen vijf minuten hersenschade op door een tekort aan zuurstof. Het is dus ontzettend belangrijk dat er zo snel mogelijk gehandeld wordt in zo’n situatie.” Zegt de SEH-arts.
Ze legt uit dat reanimeren een ontzettend zware handeling is die je echt moet voelen om uit te kunnen voeren. “Onderzoek wijst uit dat je na twee minuten reanimeren het eigenlijk moet overdragen aan iemand anders, omdat je te vermoeid bent om nog hard genoeg op de borstkas te drukken.”
Voldoen online cursussen aan de wet?
Mag dit dan wel? In principe worden er in de Arbowet geen eisen gesteld aan de inhoud van BHV-opleidingen. De opleider mag zelf weten welke inhoud hij geeft aan de opleiding. Dit is volgens arbeidsrecht advocaat Pieter van den Brink dan ook met goede reden. “De wetgever wil dat elke opleiding op maat gemaakt wordt voor een bedrijf. Daarom worden de eisen wat vaag gehouden.”
“De paar eisen die wel gesteld worden aan bhv’ers en hoe zij zich binnen een bedrijf organiseren zorgen ervoor dat een online cursus niet voldoet aan de wet. Zo wil de wetgever dat cursussen op locatie gegeven worden en is zorg op maat belangrijk. Dat is zo’n online cursus natuurlijk niet.