Online BHV-cursus - reactie aanbieders
In de uitzending van 4 november 2024 behandelen we online BHV-cursussen. Want kun je wel echt leren reanimeren via een paar online video's? En voldoen zulke cursussen aan de wet? We hebben aanbieders van zulke cursussen om een reactie gevraagd. Deze reacties lees je hieronder.
bhvcertifcaat.online
Wij zijn van mening dat onze e-learning daaraan voldoet.
Met onze e-learning leren de cursisten hoe ze moeten reanimeren. Hoe veel compressies en hoe diep en hoeveel beademingen, waar ze de handen moeten plaatsen, hoe ze een AED moeten aansluiten en gebruiken. Dit wordt gedaan d.m.v. tekst, plaatjes en filmpjes. Ook bij bijvoorbeeld brandbestrijding is het belangrijk om te weten welk blusmiddel je gebruikt voor welk soort brand en hoe je moet blussen. Ook dit wordt duidelijk uitgelegd.
We besteden jaarlijks veel aandacht aan de herhalingscursus voor BHV door deze ieder jaar te voorzien van nieuwe onderwerpen. Het ene jaar ligt de nadruk op ziektebeelden het volgende jaar op verbandleer en zo leer en herhaal je ieder jaar nieuwe lesdoelen.
Ook is het bij ons mogelijk om een reanimatiepop en een verbandsetje erbij te bestellen zodat je zelf kunt oefenen.
Halen we hiermee een 10? Nee dat niet maar wel een ruime 6. Met een cursus met praktijk haal je wellicht een 7, 8 of 9 maar dit is wel afhankelijk van het opleidingsinstituut. BHV instructeur is een vrij beroep waar geen kwaliteitseisen aan gesteld worden. Ik weet dat er opleidingsinstituten zijn waar de instructeur met een beetje geluk alleen een EHBO-diploma heeft. Een review van 1 van mijn klanten was veelzeggend: Ik heb van deze cursus (e-learning) meer geleerd dan van de cursus met praktijk.
Is deze cursus dan voldoende voor alle bedrijven? Dat adviseren wij zeker niet. Voor bedrijven met hoge risico’s adviseren wij altijd een cursus met praktijk. Wij geven aan dat bedrijven hun Ri&E moeten raadplegen of deze e-learning voldoende is voor de risico’s binnen het bedrijf.
In de ARBO wet artikel 15 staat niet dat er praktijk gevolgd moet worden. Op ARBO portaal staat een uitleg van de ARBO wet: Bhv’ers moeten goed worden opgeleid (Arbowet, artikel 15, lid 3). Over de vorm en inhoud van opleidingen zijn geen regels opgesteld. De opleidings- en trainingsbehoefte mag worden afgestemd op de RI&E binnen een bedrijf. Belangrijk is dat de bhv zoveel mogelijk aansluit bij de praktijk, dat er geoefend wordt en dat er nascholing plaatsvindt.
Dat cursussen op maat en op locatie moeten worden gegeven staat niet in de ARBO wet. Voor grotere bedrijven is dit wel te doen maar voor kleine bedrijven en ZZP-ers is dit niet haalbaar. Zij volgen meestal een openinschrijving op een locatie van de opleider. Ik zie in de tekst op onze website dan ook geen misleiding.
BHV.Care
Ik ben ruim 30 jaar in dit vak en heb ruim 25 jaar de klassikale BHV opleiding gegeven als eigenaar van twee toonaangevende bedrijven in Nederland. Ik merkte dat de vraag naar e-learning steeds groter werd. In 2019 zijn wij in Nederland in deze markt gestapt. In de periode van de Corona Pandemie was de vraag alleen maar naar e-learning trainingen maar dat vond iedereen toen logisch.
Hier onder treft u de antwoorden op uw vragen aan:
Reanimatie
Het is wel degelijk mogelijk iemand online te trainen voor reanimatie op basis van e-learning. Misschien nog wel beter dan in een klas met 12 tot 20 deelnemers die op hun beurt moeten wachten totdat ze aan de beurt zijn om vervolgens 2 minuten te reanimeren.
De e-learning is altijd een één-op-één situatie, let een cursist niet op zal hij op het einde van een hoofdstuk in de problemen komen en het hoofdstuk niet kunnen afsluiten waardoor de cursist weer terug moet naar het hoofdstuk.
Primair is dat we de mensen leren hoe ze moeten handelen in geval een levensbedreigende situatie met als achterliggende gedachte dat een ambulance in principe nooit verder dan 15 minuten bij je vandaan is. Dit geldt ook voor de brandbestrijding. Inzake de evacuatie en ontruiming nemen we dit ook mee in de training al blijft onverlet dat de ontruiming van een bedrijf jaarlijks geoefend moet worden met alle medewerkers en BHV’ers binnen een bedrijf.
Arbowet
Met betrekking tot de vraag over de Arbowet staat er nergens in de Arbowet beschreven welke leermethode de juiste is. U kunt de wet erop napluizen maar u zult nergens vinden dat klassikaal trainen het enige is dat is toegestaan. Het is belangrijker dat de bedrijven de mensen enthousiast houden om als BHV’er actief te zijn in hun bedrijf en de werkgever met een minimale inspanning BHV’ers traint en getraind houden in een zo kort mogelijke periode en tegen zo min mogelijke uitval van werkuren omdat de inspanning van een BHV’er dan gemakkelijker te compenseren is.
Wij hebben de Arboteksten uitvoerig op onze site (www.bhv.care) en nodig ik u van harte uit om daar even een kijkje te nemen.
BHV.online
Hartelijk dank voor de uitnodiging om deel te nemen aan de uitzending van Radar op 4 november over online BHV-cursussen. We hebben ervoor gekozen om niet aan te schuiven in de studio. Naast dat 4 november erg kort dag is, hebben we ook niet de behoefte om op nationale televisie te verschijnen.
Het onderwerp van online BHV-cursussen raakt belangrijke vraagstukken rondom veiligheidsvaardigheden en effectieve leerstrategieën. Wij zijn ervan overtuigd dat bepaalde veiligheidsvaardigheden op een efficiënte en gebruiksvriendelijke manier online kunnen worden aangeleerd. We hebben, met onderwijskundige en inhoudsdeskundige zorgvuldig nagedacht over de presentatie van onze leerinhoud over veiligheid, zoals bijvoorbeeld instructievideo's, zodat mensen de handelingen zo goed mogelijk kunnen aanleren en deze in een noodsituatie effectief kunnen toepassen.
Met onze online training bedienen we een groep cursisten die er om diverse redenen voor kiest om geen fysieke training te volgen, of niet de mogelijkheid hebben om dit te doen. We zijn er van overtuigd dat onze cursisten na het afronden van de cursus veel beter in staat zijn om te handelen en veiligheidsbewustzijn dan voor het volgen van de cursus.
Tegelijkertijd vinden we het belangrijk om te benadrukken dat praktijkoefeningen waardevol blijven. Daarom raden wij aan om vaardigheden zoals reanimatie minimaal eens per twee jaar fysiek te herhalen voor maximale effectiviteit en vertrouwen in de praktijk.