Online BHV-cursus - Reactie Nederlandse Arbeidsinspectie

Reactie Arbeidsinspectie

In de uitzending van 4 november 2024 nemen we online BHV-cursussen onder de loep. Voldoen zulke cursussen aan de wet? Radar heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie om een reactie gevraagd. Deze reactie lees je hieronder. 

Bhv’ers moeten goed worden opgeleid (Arbowet, artikel 15, lid 3). Over de vorm en inhoud van opleidingen zijn geen regels opgesteld. De opleidings- en trainingsbehoefte mag worden afgestemd op de RI&E binnen een bedrijf. Belangrijk is dat de bhv zoveel mogelijk aansluit bij de praktijk, dat er geoefend wordt en dat er nascholing plaatsvindt.

Volgens de Arbowet moeten er in een organisatie BHV'ers aanwezig zijn. Hoeveel hangt af van het aantal werknemers en van de risico's in uw bedrijf. BHV'ers moet ieder jaar bijscholing krijgen. Is de bedrijfshulpverlening in uw bedrijf niet in orde, dan kan de Inspectie maatregelen nemen. U kunt zelfs een boete krijgen.In de Arbowet staat dat iedere werkgever verplicht is bedrijfshulpverlening te organiseren en één of meer bhv'ers aan te wijzen. Het aantal bhv'ers is afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de risico's die er spelen. Deze risico’s volgen uit een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Het is goed om meerdere bhv’ers binnen een bedrijf te hebben. Dat biedt flexibiliteit tijdens vakanties en ziekteperiodes.Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) vormt de basis van het arbobeleid van elk bedrijf. De RI&E helpt om risico’s in kaart te brengen en die risico’s aan te pakken met de juiste maatregelen. Voor een veilige en gezonde werkplek. Het is voor elk bedrijf verplicht om een RI&E te hebben.Het opstellen van een RI&E is niet vrijblijvend. Naast het informeren en ondersteunen van werkgevers wordt ingezet op versterkt toezicht en handhaving door de Nederlandse Arbeidsinspectie. De Arbeidsinspectie heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een intensiever toezichtproces rondom de RI&E, het plan van aanpak en het basiscontract dat elke werkgever moet hebben met een arbodienst of bedrijfsarts. Belangrijk uitgangspunt voor de Inspectie is dat het toezicht zich richt op zowel papier (de RI&E, plan van aanpak en het basiscontract) als op de praktijk (gezond en veilig werken op de werkvloer), en dat toezicht risicogericht wordt ingezet. Er is een interventie ontwikkeld die zich zowel richt op de aanwezigheid als op de inhoud van de RI&E. Deze intensieve interventie maakt daarvoor gebruik van administratief toezicht en toezicht in de praktijk.