Problemen NS-kaartautomaten
Sinds oktober 2005 heeft de NS een nieuwe boeteregeling ingevoerd. Als een reiziger zonder kaartje de trein instapt, betaalt hij direct 35 euro boete. Maar hoe kom je aan een kaartje als voortdurend je pinpas geweigerd wordt door de kaartautomaat van de NS.
Sinds oktober 2005 heeft de Nederlandse Spoorwegen een nieuwe boeteregeling ingevoerd. Als een reiziger zonder kaartje de trein instapt, betaalt hij 35 euro boete plus de volledige ritprijs. Niemand ontkomt aan deze strenge regeling. Zelfs niet degene die geen kaartje kan bemachtigen doordat zijn pinpas wordt geweigerd door de kaartautomaat.
Reizersvereniging ROVER heeft sinds de invoering van de nieuwe boeteregeling van de NS, veel klachten hierover ontvangen. Maar liefst tien procent van de klachten komt van reizigers die problemen hebben met kaartautomaten die hun bankpas niet kunnen lezen en een boete ontvangen.
Volgens de NS zijn er drie oorzaken voor de falende kaartautomaten:1. De lezer van de kaartautomaat werkt niet2. De kaart is beschadigd,3. De klant steekt de kaart verkeerd in de automaat.
De NS is echter van mening dat het niet werken van de bankpas, geen groot probleem is. Je kan het vergelijken met het gebruiken van je pas bij de Albert Heijn of het tankstation. Daar doet hij het soms ook niet.
Als een reiziger geen kaartje kan kopen en toch de trein instapt, loopt hij het risico een boete te ontvangen. Deze boete wordt eenmaal kwijtgescholden. De conducteur schrijft een 'uitstel van betaling' uit en maakt de aantekening dat het om een geweigerde pinpas gaat. De NS onderzoekt daarna of er foutmeldingen bekend zijn over de betreffende kaartautomaat. Maar of geweigerde pinpassen ook worden geregistreerd als foutmelding, weet de NS niet. In de zomer van 2006 hopen ze 90% van de kaartautomaten te hebben vervangen.