Recept: Sosèshi den mansa
Voor onze airfryertest heeft Jurino (@superdushichef op Instagram) twee heerlijke recepten gekozen, waaronder dit klassieke Antilliaanse recept. Deze zachte, glanzende worstenbroodjes, gevuld met knakworstjes, zijn een favoriet op feestjes en perfect als snack. Het recept is voor 10 stuks (of 20 kleintjes).
INGREDIËNTEN
- Een blik knakworstjes (vulling)
- 250 gram bloem
- 70 gram roomboter of margarine op kamertemperatuur
- 10 gram suiker
- 1 theelepel zout
- 1 zakje gedroogde gist of een half bokje verse gist
- 125 milliliter melk
- 1 ei
- 2 eetlepels baksoda
- optioneel: sesamzaad of maanzaad
BEREIDING
Meng de bloem met het zout in een grote kom. Verwarm de melk totdat het lauw is en voeg hier desuiker en de gist aan toe. Laat dit 10 minuten staan. Maak een kuil in de bloem en voeg hier de melken de boter aan toe.Kneed het geheel tot een soepel deeg. Dek het deeg af en laat het een uur op een warme plaatsrijzen. Wanneer het deeg minstens 2x zo groot is, kneed je het nogmaals.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 millimeter dik. Snijd de lap in reepjes van ongeveer 1 cemtimeter breed.
Rol elk (half) worstje in een reepje deeg. Dit kan het beste in een spiraalvorm. De worstjes moeten helemaal verpakt zijn. Laat de broodjes zo nogmaals een half uur rijzen.
Breng een grote pan met water aan de kook en los hier de 2 eetlepels baksoda in op. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
Houd de broodjes één voor één een aantal seconden onder water en haal ze er weer uit. Door dit te doen krijg je tijdens het bakken een mooie glans op de broodjes.
Leg de rolletjes na het waterbad op een met bakpapier beklede bakplaat. Let op dat de naad zich aan de onderkant bevindt.
Kluts het ei en bestrijk de rolletjes hiermee. Bestrooi ze eventueel met wat sesamzaad of maanzaad.
Bak de soseshi in 30 minuten (25 minuten voor halve broodjes) totdat ze goudbruin zijn.