Recept: Tèrt di pruimu
Voor onze airfryertest heeft Jurino (@superdushichef op Instagram) twee heerlijke recepten gekozen, waaronder deze traditionele Antilliaanse pruimentaartjes. Deze taartjes combineren een krokante korst met een zoete, kruidige pruimenvulling – een echte klassieker uit de Antilliaanse keuken. Het recept is voor ongeveer 20 stuks.
INGREDIËNTEN
Deeg:
- 250 gram boter, in blokjes
- 80 milliliter melk
- 1 ei
- 1/2 theelepel zot
- 1.2 zakje bakpoeder
- 300 gram bloem
- Boter, om in te vetten
Vulling:
- 375 gram gedroogde pruimen, fijngesneden
- 100 milliliter water
- 100 milliliter Amaretto
- 200 gram bruine suiker
- 23 eetlepels bloem
- 1 theelepel speculaaskruiden
BEREIDING
Meng de bloem, het zout en het bakpoeder in een grote kom. Meng daarna de koude boter en demelk er doorheen en kneed het deeg kort. Laat het deeg danminstens een half uur rusten in deijskast.
Doe daarna de gesneden pruimen samen met het water en de Amaretto in een pan en breng aan dekook.
Meng nu de suiker met 3 eetlepels bloem en de speculaaskruiden en voeg dit daarna toe aan de pruimen. Laat het geheel dan 10 minuten zachtjes koken. Laat het mengsel daarna goed afkoelen,dit wordt de vulling voor de taartjes.
Beboter nu een bakvorm voor cupcakes Strooi daarna in elke vorm een beetje bloem en schud het blik, zodat het helemaal met een laagje bloem is bedekt.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het daarna uit tot ongeveer 5mm dik. Steek er dan met een groot glas rondjes uit en bekleed hiermee de cupcakevormpjes. Houd wat deeg apart om de taartjes een deksel te geven.
Verwarm de oven nu voor op 170°C. Doe in elk taartbodem een eetlepel van de vulling en sluit detaartjes af met vier reepjes van het deeg.
Klop het ei los en bestrijk elk taartje hiermee. Bak de taartjes dan ongeveer 30 minuten op 170 graden, of tot ze goudbruin kleuren.