Restitutiepolis verdwijnt: dit betekent het voor jouw zorgverzekering
In 2025 kun je niet meer kiezen voor een restitutiepolis bij je zorgverzekering. Waarom niet? En wat als je momenteel een restitutiepolis hebt?
Wat is een restitutiepolis?
Met een restitutiepolis krijg je bij elke zorgverlener volledige vergoeding voor de zorg uit de basisverzekering. Met deze polis kun je bij elke zorgaanbieder terecht en wordt 100 procent van het marktconforme tarief vergoed.
Waarom verdwijnt de restitutiepolis?
In 2023 stopte VGZ als eerste grote verzekeraar met het aanbieden van de restitutiepolis. Dit jaar stopten ook Zilveren Kruis en CZ ermee en vanaf 2025 is er helemaal geen restitutiepolis meer af te sluiten.
Femke Koning, woordvoerder van ZorgverzekeringWijzer.nl, legt uit dat dit voornamelijk komt door de stijgende kosten in de gezondheidszorg. “De restitutiepolis werd vaak gekozen door mensen die veel medische zorg nodig hebben.”
“Deze hoge gezondheidskosten leiden tot verhoogde premies of verminderde winst voor de verzekeringsmaatschappij. Hierdoor zien verzekeraars het niet langer als winstgevend om deze polis aan te bieden.”
Ze zet de redenen voor het verdwijnen van de restitutiepolis op een rij:
- Zorgverzekeraars hebben meer controle over waar verzekerden hun zorg afnemen. Dat is eenvoudiger met natura- en budgetpolissen.
- De hoge gezondheidskosten van mensen met een restitutiepolis zorgen voor verminderde winsten van zorgverzekeraars.
- Er was een dalende vraag naar restitutiepolissen, omdat steeds meer mensen kiezen voor budget- of naturapolissen.
- Niet-gecontracteerde zorgverleners in de wijkverpleging en geestelijke gezondheidszorg (GGZ) rekenen vaak meer dan het gemiddelde tarief van de markt. Door alleen zorg volledig te vergoeden van zorgverleners waarmee ze een contract hebben, kunnen ze betere prijsafspraken maken. Zo houden ze de zorgkosten lager.
Dit betekent het voor jou
Heb jij momenteel een restitutiepolis? Dan wordt jouw polis volgend jaar automatisch omgezet in een combinatiepolis. Hierbij heb je minder vrije zorgkeuze, waardoor bepaalde zorgverleners niet meer (volledig) worden vergoed. Als je zorgverzekeraar geen contract heeft met je zorgverlener is de vergoeding namelijk lager.
“In de praktijk zullen mensen dit gaan merken die een restitutiepolis hadden, omdat zij gebruikmaken van niet-gecontracteerde geestelijke gezondheidszorg of wijkverpleging”, vertelt Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer. “Er zijn namelijk GGZ- en wijkverpleging-aanbieders die met geen enkele zorgverzekeraar een contract sluiten.”
Als je gebruik blijft maken van deze zorg, zul je dan ook een deel van de rekening zelf moeten gaan betalen, vaak 10 tot 30 procent.
Overgangsregeling
Koen Kuijper, expert zorgverzekeringen bij Zorgwijzer, legt uit dat er een overgangsregeling van toepassing is als je in 2024 bent gestart met een behandeling bij een GGZ- of wijkverplegingaanbieder, en deze behandeling doorloopt in 2025. Daarbij is het wel vereist dat je in 2024 een restitutiepolis hebt.
“De kosten van de behandeling worden in dat geval vergoed volgens de oude polisvoorwaarden, zelfs als er geen contract is tussen de zorgverlener en je zorgverzekeraar,” zegt Kuijper. Vanaf 2026 verandert dit echter, en zul je zelf (deels) moeten opdraaien voor de kosten van niet-gecontracteerde zorg.