Schade jaarwisseling door verzekeraars geschat op 15 miljoen

jaarwisseling-02-01-2020-780.jpg

Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat de schade tijdens de jaarwisseling voor particulieren aan woningen en auto’s zal uitkomen op ongeveer 15 miljoen euro. Het bedrag loopt naar verwachting verder op door brandschade bij bedrijfspanden. Daarvan is de omvang op dit moment nog niet bekend. Vorig jaar was de eerste schatting van de verzekeraars tussen de 15 en 20 miljoen euro.

'Er zijn tijdens de jaarwisseling helaas ook een aantal grote branden geweest, bijvoorbeeld een bedrijfsbrand in Zoetermeer, een molen in Bovenkarspel en een oud schoolpand in IJsselstein', zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. 'Het is echter nog te vroeg om van dit soort branden een raming van de schade te geven.'

Iets meer branden

Stichting Salvage, die namens brandverzekeraars eerste hulp bij brand biedt aan verzekerden, telde deze jaarwisseling 55 vuurwerkgerelateerde branden. Dat is iets meer dan vorig jaar.

Het verbond spreekt van 'een gemiddelde jaarwisseling'. Weurding: 'We hebben geen indicaties dat er bijzonder meer schade is dan gebruikelijk, maar wij beperken ons natuurlijk tot materiële schade. Ik betreur het dat er ook deze jaarwisseling weer veel gewonden zijn gevallen. Ik blijf het ook zorgwekkend vinden dat het aantal incidenten jegens hulpverleners weer is toegenomen.'

Volgens het Verbond van Verzekeraars is het niet mogelijk om op regionaal niveau, zoals per gemeente of provincie, een schatting te doen.

Bron: ANP