Schoonmaakmiddelen beperkt houdbaar: zo voorkom je dat ze hun kracht verliezen

Schoonmaakmiddel

Schoonmaakspullen staan vaak opgeborgen op een donkere, droge plek, zoals een voorraadkast of de kast onder je gootsteen. Allesreiniger en afwasmiddel pak je er regelmatig bij, maar hoe zit het met de specifieke producten achterin de kast? Wist je dat alle schoonmaakproducten een beperkte houdbaarheidsdatum hebben? Als deze te lang blijven staan, kunnen ze hun kracht verliezen.

Waarom schoonmaakmiddelen een houdbaarheidsdatum hebben

Ontvetter, bleekmiddel, ruitenreiniger of ovenreiniger. Welk goedje jij ook gebruikt om je huis spik en span te houden, het wordt na verloop van tijd waarschijnlijk minder effectief. Dat verschilt wel per product en het staat niet altijd duidelijk op de verpakking aangegeven. De meeste middelen verliezen sneller effectiviteit dan je misschien verwacht.

De afbraak komt doordat een schoonmaakmiddel een samenstelling van ingrediënten en chemicaliën is, die na verloop van tijd kunnen ontbinden of verdampen. Met minder actieve stoffen die het schoonmaakwerk doen, maakt het product minder goed schoon.

Je kunt er oppervlakken nog wel mee schoonmaken, maar het kan zijn dat niet alle bacteriën of schimmels worden gedood. Let daarom op dat je je schoonmaakmiddelen niet te lang laat staan en de oudste eerst gebruikt.

Zo lang zijn schoonmaakmiddelen houdbaar

  • Allesreiniger: De meeste allesreinigers blijven ongeveer twee jaar goed. Cif, Ajax en Mr. Proper geven bijvoorbeeld een verwachte houdbaarheid van 1 tot 3 jaar aan. Daarna wordt de reiniger minder effectief.
  • Bleekmiddel: Begint na 6 maanden minder effectief te worden. Na een jaar werkt het bleekmiddel nog ongeveer half zo goed. Na 2 jaar zijn bijna alle werkzame stoffen verdwenen.
  • Schuurmiddel of poederreiniger: Deze middelen hebben geen vloeibare ingrediënten, daarom zijn ze vaak tot wel vijf jaar houdbaar. Wel oppassen dat er geen vocht bij komt.
  • Desinfecterende doekjes en sprays: Tot ongeveer een jaar blijven desinfectiemiddelen effectief. Daarna zijn er minder ontsmettende stoffen in het product aanwezig om bacteriën te doden.
  • Vloeibaar wasmiddel: Ongeveer 6 tot 12 maanden na openen blijft vloeibaar wasmiddel goed. Daarna kan het zijn dat het niet meer goed gemengd is, waardoor het minder goed vlekken en vuil wast.
  • Wasverzachters: Meestal 6 tot 12 maanden na opening houdbaar. Wasverzachter kan na een tijdje dikker worden en geur verliezen. Daardoor kan de dosering ongelijk zijn en is de was minder zacht.
  • Pods en capsules: Omdat het middel verpakt is, blijven pods en capsules tot 12 tot 15 maanden na productie goed. De oplosbare buitenlaag kan te vroeg oplossen als het vochtig of te warm wordt, waardoor ze aan elkaar gaan plakken en er stoffen verloren gaan.

Hoe weet je of je schoonmaakmiddel nog houdbaar is?

Af en toe staat op schoonmaakmiddelen een datum gedrukt. Dit is niet de houdbaarheidsdatum, maar de datum waarop ze geproduceerd zijn. Je kunt dus van die datum vooruit tellen om te ontdekken of jouw spullen aan vervanging toe zijn.

Net als bij voedsel kun je je zintuigen gebruiken om te kijken of het middel nog goed is. Heeft het een afwijkende geur? Of een klonterige textuur gekregen? Dan is er een grote kans dat het minder effectief is en je het beter kunt vervangen.

Een andere optie is een icoontje dat lijkt op een open potje, het PAO-symbool. Dat staat voor 'periode na opening'. Op het potje staat een cijfer, wat aangeeft hoeveel maanden het product na opening houdbaar is. Dit symbool kom je vaker tegen op cosmetische producten, maar staat soms ook op schoonmaakmiddelen.

Houdbaarheidsdatum Banner Pao
Voorbeelden van het PAO-symbool

Tips om de houdbaarheid te verlengen

  • Sluit schoonmaakmiddelen altijd goed af. Draai de dop er goed op en voorkom zoveel mogelijk dat het middel aan lucht of vocht wordt blootgesteld.
  • Bewaar schoonmaakspullen altijd op een koele, donkere plek, zoals in een kast of de kelder. Let ook op dat de temperatuur niet te veel wisselt. Zonlicht en wisseling in warmte kunnen ervoor zorgen dat de middelen sneller vergaan.
  • Kies voor een tube in plaats van een pot. Een tube is volledig afgesloten, terwijl je bij een pot telkens met je vingers erin gaat. Daardoor komen er sneller bacteriën in het product. Kies voor het meest hygiënische product, zodat het waarschijnlijk langer goed blijft.