Tattoo zetten: wat zijn de gezondheidsrisico’s?
Als je een tatoeage laat zetten, is dat niet per definitie zonder medische risico’s. Hoewel het meestal goed gaat, bestaat er altijd kans op complicaties zoals ontstekingen en allergische reacties.
Infectie grootste risico
“De meest voorkomende complicatie is nog altijd een infectie.” Dat zegt Sebastiaan van der Bent, oprichter van de Tattoo poli, van het Alrijne. “Vaak ontstaan deze ontstekingen binnen enkele dagen na het zetten van de tattoo. Ze veroorzaken pijn, zwelling en korsten.”
“Maar op onze poli, waar we gespecialiseerd zijn in klachten bij tatoeages of permanente make-up, zie ik voornamelijk allergische reacties op tatoeages. Meestal zijn dit allergieën op rode, paarse, bruine of roze tattoo pigmenten.”
Al jaren doet Van der Bent onderzoek naar de reden dat deze pigmentkleuren vaker problemen geven. “Helaas is het antwoord hierop nog steeds onbekend.”
Verder kijken dan alleen de huid
Ook ziet Van der Bent regelmatig chronische ontstekingsreacties, sarcoïdose (een ontstekingsziekte) en littekens. “Een bult of zwelling in een tattoo kan een uiting zijn van een onderliggende aandoening zoals sarcoïdose. Dit kan gepaard gaan met long- of oogklachten. Dat betekent dat we verder kijken dan alleen naar de huid.”
Alternatieve tattoo-verwijderingscrèmes: 'Een zorgwekkende trend'
Regelmatig ontstaan er ook complicaties nadat mensen tatoeages laten verwijderen. Die kunnen ontstaan na laserbehandeling of door alternatieve tatto-verwijderingscrèmes.
“Deze crèmes bevatten vaak etsende of bijtende bestanddelen en kunnen flinke complicaties veroorzaken, zoals infecties, diepe wonden en littekens."
Hoe voorkom je problemen als je een tattoo laat zetten?
Nadat je tatoeage is aangebracht, is het belangrijk om je goed aan de hygiëne- en nazorginstructies te houden. Maar ook vooraf zijn er belangrijke aandachtspunten. Van der Bent: “Controleer of de tattooshop over een vergunning beschikt, en laat je goed informeren over mogelijke complicaties.”
Verder stelt hij dat je bij bepaalde gezondheidssituaties (even) beter geen tattoo kunt laten zetten omdat er extra kans is op complicaties.
Lymfeklierkanker
In juni dit jaar publiceerde eClinicalMedicine (onderdeel van The Lancet) een artikel over een onderzoek waarin de relatie tussen tatoeage-inkt en lymfeklierkanker werd bekeken. Volgens Van der Bent werden er echter nauwelijks significante verbanden aangetoond.
Wel vindt hij het belangrijk dat onderzoek hiernaar blijft doorgaan. “We weten namelijk dat er in tatoeage-inkt stoffen gevonden worden die kanker kunnen veroorzaken. Maar er is op dit stuk een hoop verbeterd sinds de nieuwe REACH wetgeving, een Europese verordening waarin nieuwe EU-regels voor veiligere tatoeage-inkt zijn opgenomen.”
“Daarnaast weten we ook dat er bij getatoeëerde mensen tattoo pigmenten in de nabijgelegen lymfeklieren kunnen worden gevonden. Tot op heden zijn er geen grote klinische onderzoeken die een verband leggen tussen kanker en tatoeages.”