Te veel betaalde hypotheekrente - reactie Ministerie van Financiën

Reactie Ministerie Van Financiën

In de uitzending van maandag 25 november 2024 besteedt Radar nogmaals aandacht aan de risico-opslag bij hypotheken. Banken laten klanten namelijk willens en wetens onnodige rente betalen en innen zo miljoenen. We hebben het Ministerie van Financiën om een reactie gevraagd. Deze lees je hieronder.

Vindt de minister het niet automatisch aanpassen van risico-opslag bij aflossing onwenselijk? 

  1. Kredietverstrekkers hanteren een risico-opslag op de hypotheekrente die afhankelijk is van de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van het onderpand. Voor hypotheken met een Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt vrijwel nooit een risico-opslag berekend omdat de NHG het restschuldrisico afdekt bij levensgebeurtenissen, zoals een echtscheiding.
  2. Aflossingen op de hypotheek of een stijgende woningwaarde leiden tot een lagere LTV-ratio en dus tot een lager risico voor de kredietverstrekker. De risico-opslag wordt vervolgens niet door elke kredietverstrekker automatisch aangepast.
  3. Het is belangrijk dat kredietverstrekkers klanten actief informeren over de mogelijkheden om een lagere rente te krijgen. De hypotheekadviseur heeft hierin een belangrijke rol, onder meer door transparantie over de voorwaarden bij aanvang van de hypotheek.
  4. Het is wenselijk dat kredietverstrekkers de rente automatisch verlagen wanneer de schuld door reguliere of extra aflossingen afneemt en de klant in een lagere risicocategorie terecht komt. Veel kredietverstrekkers doen dit ook al.
  5. Aan het einde van een rentevaste periode wordt de rente herzien. Hierbij moet de hypotheekverstrekker het renteaanbod baseren op het risicoprofiel van de klant, en alle bij de hypotheekverstrekker bekende informatie. Dus ook als de klant inmiddels in een lagere risicocategorie zit.
  6. Het kan voor consumenten nadelig uitpakken als banken worden verplicht om de risico-opslag bij een veranderende woningwaarde in alle gevallen automatisch aan te passen. Bijvoorbeeld wanneer de woningwaarde afneemt.

Als hij het onwenselijk vindt, is hij dan voorstander van een wet die banken verplicht om de risico-opslag automatisch aan te passen bij aflossing? En als de minister geen voorstander is van wetgeving op dit punt, vindt hij een regel vanuit de branche dan een goed idee? 

  1. Veel kredietverstrekkers passen nu al automatisch de risico-opslag aan bij aflossing van schuld. Andere kredietverstrekkers zouden dat ook moeten doen.
  2. Van alle kredietverstrekkers wordt verwacht dat ze vanuit het klantbelang handelen en dus op zijn minst de consumenten actief en concreet informeren over de mogelijkheden om een lagere rente te krijgen.
  3. De minister zal met de kredietverstrekkers en de toezichthouders in gesprek gaan om te onderzoeken wat de aard van het probleem is en de vraag of en welke maatregelen op zijn plaats zijn.