Thuisbatterij een goed idee? - Reactie Solar Evolution

Reactie Solar Evolution

In de uitzending van maandag 16 december 2024 besteden we aandacht aan de thuisbatterij. Aanbieders beloven gouden bergen, maar zijn de batterijen echt zo lucratief? We hebben Solar Evolution om een reactie gevraagd. Deze reactie lees je hier.

Reactie op experts en onze medewerkerspassage

Hieronder enkele heldere toelichtingen op de discussiepunten uit jullie bericht.

  • Uitspraken van onze medewerker“Het is wel zo hoe groter pakket u aanschaft, hoe eerder het de batterij terug betaalt. Bij het grote pakket praten we al over minder dan vier jaar. En dan het pakket daaronder gaat dan binnen vijf jaar en daar weer binnen zes jaar.”Dit klopt. Hoe groter de capaciteit van de batterij, hoe lager de kosten per kWh, waardoor de terugverdientijd aanzienlijk verkort. Dit geldt specifiek voor batterijen die worden aangestuurd door AI-gedreven systemen en handelen op de EPEX- en onbalansmarkten. Het puur opslaan en gebruiken van zonne-energie is inderdaad minder rendabel, maar dat is niet waar onze beloftes op zijn gebaseerd.
  • Reactie Vereniging Eigen Huis“Nou, om dat zo stellig te zeggen is pure misleiding. Want in verreweg de meeste gevallen kun je zo'n thuisbatterij nog helemaal niet terugverdienen. Dan is die batterij technisch gezien al versleten voordat je hem hebt terugverdiend. Dus het is onmogelijk om tegen iedereen te zeggen binnen vier, vijf jaar heb je dit apparaat terugverdiend. Dat is gewoon niet zo.”Vereniging Eigen Huis is ten eerste geen expert op het gebied van batterijsystemen, maar een organisatie die jarenlang veel geld heeft verdiend aan woningeigenaren die zonnepanelen via de door hen opgezette collectieven kochten. Wij vermoeden dat VEH belang heeft bij de focus op zonnepanelen in plaats van batterijsystemen. Onze beloftes en berekeningen zijn daarentegen gebaseerd op cijfers en technische analyses. Een batterij van 20 kWh genereert gemiddeld € 2.000,- per jaar, kost € 8.000 (inclusief installatie), en heeft een gegarandeerde levensduur van 8.000 cycli. Onze sturing beperkt het gebruik tot 1,5 cyclus per dag, zodat de batterij 14,6 jaar meegaat (8000/1,5=5333/365). Dit maakt een terugverdientijd van vier jaar meer dan haalbaar en biedt gebruikers nog vele jaren winst.
  • Reactie CE Delft“Voor het opslaan van je eigen zonne energie, als alternatief voor de salderingsregeling zien we eigenlijk dat je die thuisbatterij niet gaat terugverdienen, dus eigenlijk kun je daar minder geld mee verdienen over tien of vijftien jaar dan dat het kost om die thuisbatterij te kopen. We zien dat de terugverdientijden die ze beloven, dat is gebaseerd op prijzen van het afgelopen jaar bijvoorbeeld. En ze nemen aan dat die prijzen ook de komende jaren blijven bestaan en ik denk dat ze die inkomsten wel echt overschatten omdat wij dus zien dat die prijzen aan het afnemen zijn in de toekomst nog verder gaan afnemen. Dus de in het verleden behaalde resultaten bieden absoluut geen garantie voor de toekomst.”

Hier onderschat CE Delft een belangrijke dynamiek van de energiemarkt. Dynamische contracten, in combinatie met slimme AI-systemen, bieden klanten de mogelijkheid om gedurende alle seizoenen slim te handelen. Zo profiteer je in de zomer van zonne-energie en in de winter van windenergie. Deze technologieën zorgen ervoor dat thuisbatterij systemen niet alleen bijdragen aan een duurzame energietoekomst, maar ook een financieel aantrekkelijk product blijven. Natuurlijk baseren wij terugverdientijden op historische data, omdat dat de meest eerlijke en meetbare methode is. Wel erkennen we dat marktveranderingen, zoals wetswijzigingen of dalende energieprijzen, de huidige inzichten kunnen beïnvloeden. Maar dat geldt voor vrijwel alle energiemarkt prognoses.