Thule fietsendrager zonder sleutel te openen: 'Met één vinger draaide het slot open'
Deze week ontving Radar berichten over problemen met de populaire Thule Easyfold fietsendrager. Het slot dat ervoor zorgt dat de fiets vaststaat op het rek, kan zonder sleutel worden geopend. Zo zijn er fietsen van de drager gestolen, terwijl deze gewoon op slot gedraaid was. Andere eigenaren van zo’n fietsendrager ontdekken tot hun schrik dat ook hun slot onveilig is. Wat kunnen zij doen?
‘We waren even vijf minuten weg’
Radar sprak met Jort Jacobs, die graag wielrent. Hij had zijn dure fiets op een Thule Easyfold fietsendrager bevestigd in een parkeergarage staan.
“We moesten even snel iets bij de Kruidvat halen, dus hebben we de auto in een parkeergarage gezet. Toen we vijf minuten later terugkwamen was de fiets weg. Ik ben toen meteen het park ingerend en zag daar de fietsendief. Ik rende hem achterna totdat hij de fiets op een gegeven moment op de grond gooide en vluchtte.”
De gestolen fiets werd gelukkig teruggevonden, maar hoe kon deze van de fietsendrager gestolen worden? Stond die wel op slot?
Met één vinger open te draaien
Jort en zijn vriendin onderzochten samen de fietsendrager. “Toen kwam de discussie of de fietsendrager wel op slot stond. Het eerste wat ik deed was met een vinger tegen de cilinder duwen en ja hoor, het slot sprong meteen open.”
“Eigenlijk vertrouw ik niet alleen op de sloten van de fietsendrager. Het is puur omdat we nu even snel gingen dat dit gebeurde. Eenmaal thuis belde ik mijn vader, die dezelfde fietsendrager heeft. Ook zijn slot draaide zonder sleutel open.”
Jort nam contact op met Thule om zijn situatie uit te leggen en ontving een reactie. Daarin werd hem verteld dat er geen problemen bekend zijn en dat hij het beste nieuwe onderdelen voor zijn fietsendrager zou kunnen kopen. Wel kreeg hij daarbij 20% korting, een schrale troost.
Het probleem blijkt bij Thule bekend
Een aantal dagen later hoorde Radar van het probleem met de fietsendrager. Wij vroegen Thule toen nog eens of zij hiervan op de hoogte zijn. Opvallend is dat wij toen een andere reactie kregen:
“Dit is recent onder onze aandacht gekomen en wij nemen dit zeer serieus. We voeren aanvullende tests uit om vast te stellen of dit mogelijk gerelateerd is aan het gebruik, de instructies, of een ander aspect van de drager.”
“We hebben geen aanwijzingen gevonden dat dit probleem specifiek gerelateerd is aan een bepaald model van Thule Easyfold XT fietsendragers,” aldus de woordvoerder van Thule.
Te licht bevonden sloten
Thule neemt geen verantwoordelijkheid voor een oplossing en geeft alleen een tip:
“Uit voorzorg raden wij aan om een extra premium kabelslot van hoge kwaliteit te gebruiken voor extra beveiliging. Dit vermindert het risico op diefstal. Houd er daarnaast rekening mee dat de sloten voornamelijk zijn ontworpen om fietsen tijdens transport te beveiligen, en niet volledig als diefstalpreventie,” aldus de woordvoerder van Thule.
Dit beaamt ook Kees Bakker, consumentenvoorlichter bij de Fietsersbond: “Het is hetzelfde probleem met de accusloten van een e-bike. Je kunt er niet op rekenen dat wat in die klem zit een diefstal gaat voorkomen.”
Gedupeerde Jort geeft aan dat zijn vertrouwen in de fietsendrager weg is: “Sinds de fiets is gestolen heb ik de fietsendrager niet meer gebruikt. Ik wil er geen extra slot op doen tijdens het rijden, want dat geeft schade aan mijn auto of de fiets zelf.”
Wat als je ook problemen met je Thule fietsendrager hebt?
Heb jij zelf ook een Thule Easyfold fietsendrager, of een type wat daarop lijkt? Controleer dan goed of jouw sloten zonder sleutel ook te openen zijn, zodat je weet of je risico loopt.
Ontdek je dezelfde fout of is door dit defect jouw fiets gestolen? Neem in dat geval contact op met Thule en leg je situatie uit.
En als je je auto met fietsendrager parkeert, zorg dan voor een extra kettingslot, voor de zekerheid. Zeker als je zo’n fraaie fiets achterop hebt staan.